Regenpijp herstellen & afvoerpijp vernieuwen: prijs soorten, vervangen.

Bij een hellend dak zorgen de dakgoot en de regenpijp of afvoerpijp voor de afvoer van het hemelwater naar de regenput of riool. Wij leggen de verschillende soorten regenpijpen en werkzaamheden uit.

Welke soorten regenbuizen bestaan er

Voor de verticale afwatering van een hellend dak en plat dak wordt het best geopteerd voor de plaatsing van een regenpijp. Afhankelijk van je budget & stijl van de woning kan je kiezen uit verschillende materialen. Elk hebben ze kun voordelen en nadelen:

Materiaal Eigenschappen
Zink Duurzaam, corrosiebestendig, gevoelig voor zure regen, goot & afvoer moeten allebei uit zink bestaan
Kunststof / PVC Goedkoop, makkelijk te plaatsen, veel hulpstukken verkrijgbaar, minder sterk, moeilijk te herstellen, gevoelig voor temperatuur
Koper Makkelijk te plaatsen, op termijn groene patina
Aluminium Licht materiaal, geen naden, geen lekkage, lange levensduur, veel kleuren
Gecoat staalplaat Regenpijpbekleding, zeer duurzaam, onderhoudsarm, niet uv-gevoelig, luxe uitstraling

Type regenbuizen

Er bestaan 2 types regenbuizen: de ronde regenbuis en de rechthoekige / vierkante regenbuis. De rechte regenpijp kan niet enkel tegen de muur maar in de muur verwerkt worden, zodoende de afvoerbuis minder zichtbaar is. Tijdens de metselwerken zal een uitsparing worden voorzien. Opgelet: de regenpijp herstellen zal wel moelijker verlopen aangezien deze in de muur is ingewerkt.

Nieuwe regenpijp plaatsen & op de muur monteren

Vooraleer je kan overgaan tot de plaatsing van een regenpijp, dien je de eerst de dakgoot te plaatsen. Zorg ervoor dat het materiaal van de regenwaterafvoer hetzelfde is als de dakgoot. Vervolgens dien je in het bezit te zijn van alle rechte afvoerstukken en hulpstukken. Denk maar aan lange rechte afvoerbuizen, verloopstukken, bevestigingsbeugels, hulpstuk met bocht, vergaarbak, sok, springstuk, t-stuk, stalen ondereind... Het monteren van de regenpijp is niet zo moeilijk. Na het aansluiten van de bocht op het afvoergat van de dakgoot en het tussenstuk dien je om de 2 meter een horizontaal boorgat te maken om de spanbeugels in te plaatsen. Vervolgens kan je alle verticale pijpen in elkaar schuiven ( PVC stukken kan je eventueel lijmen ). Bevestig onderaan de regenpijp een elleboogstuk zodat het water mooi richting riolering of afvoerput vloeit. Zorg dat de buizen mooi recht worden geplaatst.

Ben je niet zo handig, geen tijd, zijn de afvoerbuizen op een moeilijk en gevaarlijke plaats gelegen ( grote hoogte), laat dan de plaatsing, vervanging of herstelling over aan een dakwerker.

Tip: zorg ervoor dat de diameter van de regenpijp minimum Ø 8cm is om een vlotte afvoer van het regenwater te voorzien & de kans op verstopping uit te sluiten.

Regenwaterpijp werken

Ook regenpijpen raken op termijn verstopt, worden broos & verkleuren door invloed van UV-straling, vertonen scheuren en barsten door invloed van insijpeling van water in combinatie met vorst, breken gewoonweg af door stormweer enz... Dan dienen kleine herstellingswerken of totale vervanging van de regenbuizen doorgevoerd te worden. Wij geven een overzicht van de meest voorkomende problemen.

Regenpijp herstellen & maken

Onderaan de regenpijp kan door aanrijding, plaatsen van fietsen... een stuk afbreken of barsten vertonen. In de meeste gevallen hoef je niet de volledige regenpijp te vervangen maar kan je een kleine herstelling laten uitvoeren.

Tip: Onderaan de regenpijp kan je een stalen ondereind voorzien. Dit hulpstuk is extra sterk en speciaal gemaakt om schokken op te vangen.

Oude regenpijp vervangen & afvoergoot vernieuwen

Oude regenpijpen werden vroeder gemaakt in zwaar gietijzer en lood. Door het gewicht dreigen deze op termijn los te komen te zitten wat levensgevaarlijk kan zijn voor voorbijgangers. Ook kan het zijn dat de lasnaad tussen 2 buizen breekt waardoor de afwatering naast de buizen plaatsvindt. In dit geval is het beter om de regenpijp te vervangen door een nieuwe installatie.

Verstopte regenpijp ontstoppen

Een verstopte afvoer is een zeer veel voorkomend probleem. Bladeren, stof, vuil, takken, zand, mossen zorgen op termijn op verstopping van de regenpijp. Met als gevolg dat het regenwater blijft staan in de dakgoot. Zeker tijdens de herfstperiode doet het probleem zich vel voor. Hierdoor vergroot de kans op vochtinsijpeling via het dak of muren en ontstaan er ernstige vochtproblemen met schimmel en groenaanslag op de buitengevel als gevolg. De vuilophoping zal bijna altijd plaatsvinden tussen de dakgoot en de eerste bocht.

Je kan steeds met behulp van een stukje ijzerdraad proberen het opgehoopte vuil naar boven! te trekken. Lukt dit niet dan kan je steeds een hogedrukreiniger inschakelen. Probeer steeds van onderuit het vuil naar boven te spuiten. Het kan zijn dat je een stuk van de regenafvoer dient af te breken.

Laat altijd zo snel mogelijk een verstopte regenpijp ontstoppen door een aannemer dakwerken. Heb je last van mos op het dak, laat dan jouw dak zo snel mogelijk ontmossen door een ontmosser.

Tip: Verstopping van de regenpijp kan je voorkomen door op de gootuitloop een bladbolrooster te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: 60/80 mm en 80/100 mm.

Prijzen regenpijpwerken

Werkzaamheden Offerte
Nieuwe regenpijp plaatsen Offerte
Oude regenpijp vernieuwen Offerte
Afvoergoot & egenpijp herstellen & renoveren Offerte
Afvoergoot & regenpijp ontstoppen Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw regenbuizen plaatsen of regenpijpen vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte