Vloeibare coating

Vloeibare dakbedekking is vooral geschikt voor het afwerken van grote, complexe daken en voor renovatie van bestaande dakbedekkingen. Lees hier meer over de verschillende soorten vloeibare dakbedekkingen en wat de voordelen ervan zijn.

Soorten vloeibare dakbedekkingen

Er zijn meerdere soorten vloeibare dakbedekkingen, maar de twee meest gebruikte soorten zijn:

  • Vloeibare dakbedekking op PU basis (polyurethaan)
  • Vloeibare bitumen (polymeerbitumen op basis van polyurethaan)

Vloeibare PU dakbedekking

Deze naadloze dakbedekking heeft als hoofdcomponent polyurethaan. Het is een kunststof coating die in meerdere lagen op het dak wordt aangebracht. Dit type dakbedekking kun je het best vergelijken met een kunststof gietvloer van polyurethaan. Het is een naadloze, flexibele dakbedekking die zowel op nieuwe daken als op reeds bestaande dakbedekkingen kan worden aangebracht. De coating brengt men meestal in twee of drie lagen aan. De eerste laag is een hechtingslaag (primer). Levensduur van deze dakbedekking: 25 tot 40 jaar

Vloeibare bitumen

Dit vloeibare dakbedekkingssysteem bestaat meestal uit twee lagen. De eerste laag is meestal een hechtlaag die tevens dienst doet als waterdichte onderlaag. De tweede laag bestaat uit vloeibare bitumen waaraan polyurethaan is toegevoegd. Na het aanbrengen van de bitumen is het dak volledig waterdicht. Het product kan ook gebruikt worden op daken met scheuren in de dakbedekking, want vloeibare bitumen zijn zeer elastisch en scheuroverbruggend. Qua producteigenschappen zijn vloeibare bitumen vergelijkbaar met roofing. Levensduur: 15 – 25 jaar.

Voordelen van vloeibare dakbedekking

  • Kan op nagenoeg elke bestaande dakbedekking aangebracht worden.
  • Elastisch en scheuroverbruggend (erg geschikt voor renovatie van daken).
  • Perfecte, waterdichte afsluiting bij doorvoeren en dakopeningen (waterafvoeren, dakvensters, schoorstenen, ventilatiekanalen, lichtstraten, enz.)
  • Snel aan te brengen (kostenbesparend).
  • Bestand tegen ozon en uv-straling.
  • Goed bestand tegen weersinvloeden (warmte, vrieskou).
  • Tussentijdse reparaties kunnen eenvoudig worden uitgevoerd.

Verschil vloeibare dakbedekking en standaard dakbedekkingen

Vloeibare PU Vloeibare bitumen EPDM / PVC / TPO
Volledig naadloos ++ ++ -
Tussentijds repareren ++ ++ -
Witte afwerking mogelijk? Ja Neen Alleen PVC en TPO
Levensduur 25-40 jaar 15-25 jaar EPDM: 50, PVC: 25-35, TPO: 30-40

Vooral geschikt voor lastige daken en renovaties

Vloeibare dakbedekkingen zijn vooral geschikt voor lastig af te werken daken met veel doorvoeren en dakopeningen. Denk bijvoorbeeld aan loodsen of fabrieksgebouwen met lichtstraten of dakkoepels. Met standaard dakbedekkingsmaterialen kost het vaak erg veel tijd om zo’n dak perfect waterdicht af te werken en ook reparaties achteraf zijn vaak erg kostbaar. Vloeibare dakbedekkingen zijn veel sneller aan te brengen en zijn ook erg geschikt voor renovatie, waardoor de totale kosten beperkt blijven.

Reflecterende, witte coating

Vloeibare PU dakbedekking kan, indien je dat wil, met een witte coating worden aangebracht op het dak. Het witte dakoppervlak reflecteert 80-90% van de zonnestralen, waardoor het dak in de zomer relatief koel blijft. De ruimte onder het dak wordt hierdoor ook een stuk minder warm (gemiddeld 5 tot 7 graden Celsius), waardoor je deze minder of soms zelfs helemaal niet meer hoeft te koelen. Zeker bij grote gebouwen, die voorzien zijn van airco’s, scheelt dit behoorlijk in de energiekosten.

Vloeibare dakbedekking zelf aanbrengen

Wil je beschadigingen in de dakbedekking zelf repareren, gebruik dan een dakreparatiepasta op basis van vloeibaar rubber (of bitumen). Dit product breng je eenvoudig aan met een kwast of roller. Het hecht op nagenoeg elke ondergrond en je kunt er relatief eenvoudig kleine beschadigingen in de dakbedekking mee repareren. Het product moet je meestal in twee lagen aanbrengen. Naden of scheuren wapen je met een wapeningsvlies (bijvoorbeeld geotextiel). Deze wapening breng je tussen twee lagen rubber (of bitumen) aan.

Bespaar op uw dakwerken

Uw vloeibare dakbedekking laten plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte