Dak coaten

Kunnen je dakpannen of leien wel een opknapbeurt gebruiken? Laat je dak dan coaten. Na het coaten ziet je dak er weer als nieuw uit en heb je er de komende vijftien jaar haast geen omkijken meer naar.

Waarom het dak coaten?

Het coaten van een dak is om twee redenen zinvol:

Esthetiek. Na het coaten ziet het dak er weer als nieuw uit.

Bescherming. Door het coaten zijn de pannen of leien goed beschermd tegen indringing van vocht en schadelijke uv-straling in het zonlicht. De dakbedekking veroudert hierdoor minder snel. De mate van bescherming is afhankelijk van het type coating. Een glanzende coating beschermt bijvoorbeeld goed tegen vervuiling en aangroei van (korst)mossen.

Welke soorten coatings zijn er?

Wanneer je het dak laat coaten, kun je kiezen uit een aantal verschillende kleuren. In de praktijk zal de keuze niet zo moeilijk zijn, want je kiest het best voor een kleur die zo veel mogelijk overeenkomt met de kleur van de huidige dakbedekking, maar als je dat wil kun je ook kiezen voor een afwijkende kleur. Standaard gebruik men voor het coaten meestal een verf op acrylaatbasis. Deze is goed bestand tegen weersinvloeden en kan in principe op elke dakbedekking worden toegepast. Er zijn ook allerlei speciale coatings, zoals elastische coatings voor shingles en hoogglanzende coatings die minder snel vuil worden.

Type coating Geschikt voor Glans
Standaard (acrylaat) Kunstleien, beton, eterniet, dakpannen Mat, satin, glanzend
Rubber (Elastische verf) Bitumen, dakshingles, dakpannen, betonpannen Mat
Hoogglans Betonpannen, kleipannen Hoogglans
Transparant, hydrofoberend Alle soorten. Dient vooral ter bescherming van het dak Oorspronkelijke glans

Tip: Weet je niet goed welk coating je moet kiezen? Geen nood, het bedrijf dat de coating verzorgt geeft je duidelijk advies over de verschillende mogelijkheden en legt je uit wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten zijn.

Dak coaten: voordelen

  • Kostenbesparend. De dakbedekking hoeft niet vervangen te worden.
  • Na het coaten, ziet het dak er weer als nieuw uit. De pannen of leien zijn beter beschermd tegen weersinvloeden (vocht, uv-straling).
  • Afhankelijk van het soort coating is het dak makkelijker te reinigen.
  • Minder snel mosaangroei (afhankelijk van het type coating).
  • Waardestijging van de woning.

Kan elk dak gecoat worden?

Ja, in principe wel, mits de dakbedekking op voorhand goed gereinigd kan worden. De verf hecht anders niet goed. Astbestleien, mogen over het algemeen niet gereinigd worden en kunnen om deze reden dan ook niet behandeld worden met een coating.

Werkwijze dak coaten

  1. Reinigen. Voordat men kan starten met coaten, moet het dak eerst grondig gereinigd worden. Meestal gebruikt men hiervoor een reinigingsmiddel en een hogedrukspuit. Ramen, deuren en andere oppervlakken die niet vuil mogen worden, worden op voorhand afgeplakt met een beschermingsfolie.
  2. Primer aanbrengen. Om de hechting van de coating te bevorderen, spuit men een primer op het dak.
  3. Coating aanbrengen. Het dak wordt meestal in twee lagen gecoat. Afhankelijk van de dakbedekking gebeurt dat met een spuit of roller. Na de eerste laag moet de verf een aantal uur drogen.

Nabehandeling is aan te raden

Afhankelijk van het soort dakbedekking en type coating is het aan te raden om het dak na het coaten met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld tweejaarlijks, te laten behandelen met een conditioner. In principe is dit een anti-mos product waarmee je voorkomt dat mossen en algen opnieuw aangroeien. Door de nabehandeling gaan de gecoate dakpannen of leien ook langer mee.

Tip: Wil je het dak alleen beter beschermen tegen vocht? Kies dan voor impregneren (hydrofoberen). Het dak blijft dan zijn oorspronkelijke uitzicht behouden, maar is wel beter beschermd tegen infiltratie van vocht.

Kan ik het dak zelf coaten?

Als je dit per se wilt, kan dit, maar houd er rekening mee dat het zelf coaten van een dak een flinke klus is waarvoor je aangepast materiaal nodig hebt. Denk hierbij aan een stevige, lange ladder, een hogedrukspuit met telescopische lans (voor het reinigen), reinigingsmiddel, primer, een verfspuit, rollers en natuurlijk de coating zelf. Beschik je niet over aangepast gereedschap of weet je niet goed welke producten je nodig hebt, laat het coaten dan over aan een gespecialiseerd bedrijf.

Dak coaten prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het reinigen en coaten van een dak. De prijzen zijn per m², inclusief btw. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort coating en de moeilijkheidsgraad van het dak.

Werkzaamheden Prijs per m² Offerte
Dak reinigen en coaten € 25 – € 35 Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw dak laten coaten door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte