Nieuw dak plaatsen

Een nieuw dak plaatsen op een nieuwbouw of het bestaande dak volledig vernieuwen? Ontdek een overzicht van de belangrijkste dakwerken en daktimmerwerken.

Elke type dak ( hellend / plat ) en soort dak brengt een ander kostenplaatje met zich mee. De soort dakconstructie ( sporen / gordingen ), de bijhorende dakbedekking ( nieuwe pannen, roofing, EPDM, leien, dakplaten...), daktimmerwerken ( nieuwe dakkapel, dakkoepel, dakvenster... ), lood- en zinkwerken... ( aantal kilgoten, waterafvoeren, aantal schouwen, aansluiting tussen muur en hellend of plat dak... ) zullen de richtprijs van de dakwerken bepalen.

Tip: Ga na bij je gemeente welke stedenbouwkundige voorschriften er van toepassing zijn indien je een volledig nieuw dak wenst te plaatsen / renoveren. Het kan zijn dat je in bepaalde gevallen een architect nodig hebt.

Maar ook het materiaal van het onderdak, de afwerking van de goot en dakoversteek, de soort dakisolatie en eventueel de afwerking van de zolderruimte zullen de totaalprijs bepalen.

Nieuw dak plaatsen

Prijs hellende dakconstructie

Over het algemeen worden qua dakopbouw 2 soorten nieuwe daken geplaatst: het gordingendak of het spantendak. Zij vormen het houten skelet van jouw dak.

Constructie Eigenschappen Richtprijs m²
Spantendak of sporendak Snelle & lichte plaatsing, ook in préfab verkrijgbaar. Wordt meestal in nieuwbouw gebruikt. Offerte
Gordingendak of keperdak Trage & zware plaatsing, wordt meestal bij dakrenovatie gebruikt. Offerte

Tip: Kies voor een spantendak indien er geen tussenmuren aanwezig zijn om de gordingen van het gordingendak op te vangen. Of indien er geen topgevels aanwezig zijn.

Soort dak

Het uitzicht, grootte & soort dak zal de prijs per m² bepalen.

Soort Eigenschappen Richtprijs m²
Zadeldak Het zadeldak is de meest voorkomende dakconstructie in België en Nederland. Het zijn 2 hellende dakvlakken die elkaar in de nok snijden. Offerte
Lessenaarsdak Een lessenaarsdak is een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Offerte
Wolfsdak Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Offerte
Mansardedak Het mansardedak of Franse kap is een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte vlakken. Offerte
Tentdak Een tentdak, puntdak of piramidedak is een dakvorm die bestaat uit vier of meer driehoekige dakschilden die in één punt samenkomen: het nokpunt. Offerte
Overzetdak Het overzetdak bestaat uit préfab lichtlmetalen dakpanelementen dewelke over de bestaande dakbedekking worden geplaatst. Offerte

Type dak

Het type dak en de bijhorende dakbedekking van de prijs per m² bepalen.

Type Eigenschappen Richtprijs m²
Hellend dak Het hellend dak is een dak waarvan het dakvlak in een hoek staat. Offerte
Plat dak Het plat dak is een dak waarvan het dakvlak onder een zeer kleine helling staat. Offerte

Tip: Voor een plat dak zal men meestal opteren voor de plaatsing van roofing ( bitumen ) of voor kunststof ( EPDM, PVC, TPO ).

Nieuw spantendak plaatsen

Prijs dakbedekking

Het grootte van het dak en de soort dakbedekking zal een groot deel van de prijs bepalen. De dakbedekking wordt gekozen a.h.v. het soort dak en de dakconstructie.

Tip: Kies een nieuwe dakbedekking die past in jouw straatbeeld én bij de stijl van je woning.

Prijs dakconstructies

Ook kosten voor het plaatsen van een nieuwe dakkapel, een aantal dakvensters en dakkoepel(s) op een plat dak jagen de kosten omhoog.

Nieuw dakvenster plaatsen

Prijs lood- en zinkwerken

Alle lood- en zinkwerken, zoals het plaatsen van een dakgoot ( hanggoot / bakgoot ) met bijhorende regenpijpen, plaatsen en uitwerken van kilgoten, plaatsing loden slab & loodloketten aan de schoorsteen of in de gemeenschappelijke muur tegen een plat dak... Alle lood- en zinkwerken dienen bij de prijs van een totaal nieuw dak gerekend te worden.

Nieuwz schouw uitwerken

Algemene dakwerken

Ook de dakopbouw van het hellend moet geplaatst worden. Denk maar aan de afwerking van de binnenruimte ( gyprocwerken / optioneel ), plaatsing dampscherm, dakisolatie, onderdakplaten / matten, tegellatten, pannenlatten en vervolgens de dakbedekking. Bij het platte dak dient in sommige gevallen ook nog ballast aangebracht te worden.

Dakpannen nieuw dak

Prijzen vergelijken

De prijzen vergelijken bij verschillende dakwerkers en dakbedrijven is de beste optie. Dit kan je makkelijk doen door offertes te vergelijken. Wij geven een aantal handige tips, die je kunnen helpen om correct offertes te vergelijken. Je kan soms extra korting krijgen tijdens grote bouwbeurzen zoals Batibouw, BIS beurs, BouwXpo Kortrijk, Bouw&Reno Antwerpen... of kan je genieten van een premie of subsidie?

Bespaar op uw dakwerken

Nieuw dak laten plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte