Dak in zink plaatsen

Zink is een duurzaam, onderhoudsvriendelijk metaal met een stijlvolle, moderne uitstraling. Het laat zich eenvoudig plooien en bewerken en is daarmee erg geschikt als dak- of gevelbekleding.

Zink als dakbedekking

Zink is geschikt voor kleine en grote dakoppervlakken en kan toegepast worden op daken met een minimum hellingsgraad van 3 graden. Zink is niet een van de goedkoopste dakbedekkingsmaterialen, maar door het gebruik van geprefabriceerde panelen kan een dak relatief snel bekleed worden. De plaatsingskosten blijven op deze manier beperkt.

Verschillende kleuren en afwerkingen

Wil je een dak of gevel laten bekleden met zink, dan kun je kiezen uit natuurlijk zink en gepatineerd zink. Natuurlijk zink bestaat voor 99.995% uit zink waaraan een minieme hoeveelheid koper en titaan is toegevoegd. Door oxidatieprocessen vormt zich in de loop der jaren een natuurlijk patina op het zink waardoor de zinken panelen een halfmatte uitstraling krijgen. Voor de gevel gebruikt men meestal geprepatineerd zink of gelakt zink. Deze materialen zijn beschikbaar in verscheidene kleuren zoals antraciet, kopergroen, leigrijs, donkerbruin, hemelsblauw en tal van andere kleuren.

Voordelen van een zinken dak

 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lange levensduur (70-100 jaar)
 • Licht, eenvoudig te bewerken
 • Flexibel, plooibaar (geschikt voor extreme dak- en gevelvormen)
 • Toepasbaar op geïsoleerde daken en gevels 100% recycleerbaar

Nadelen van een zinken dak

 • Relatief duur (vooral gepatineerd zink)
 • Metalen dak- of gevelplaten zijn gevoelig voor deuken en butsen. Bij een zware hagelbui kunnen de platen beschadigd raken en zijn ze lastiger te vervangen dan bijvoorbeeld dakpannen of leien.

Zinken dak met staande naad

Er zijn meerdere systemen waarmee zinken platen op het dak kunnen worden gemonteerd. Een populaire methode die tegenwoordig veel wordt toegepast, is plaatsing volgens het ‘staande naad’ principe. Dit is een plaatsingsmethode waarbij lange, geprofileerde zinkplaten verticaal (met staande naad) met klangen aan het dak worden bevestigd. Het voordeel van deze methode is dat de bevestiging van de metalen banen onafhankelijk is van de afwerkingsstukken. Dit komt niet alleen de waterdichting ten goede, maar is ook esthetisch interessant. Zinken daken met staande naad ogen stijlvol en modern.

Montage met vaste klangen en schuifklangen

Metalen dak- of gevelpanelen krimpen en zetten uit bij temperatuurwisselingen. Om deze reden worden de panelen met vaste klangen en schuifklangen geplaatst. De vaste klangen plaatst men bovenaan, de schuifklangen verticaal, verdeeld over de lengte van de panelen. Op deze wijze kunnen de panelen vrij ‘werken’.

Tip: Bij het monteren van de zinken dak- of gevelplaten moet elk contact tussen spijkers en schroeven in het draagvlak en het zink vermeden worden. Dit om corrosie te voorkomen (verzinkte spijkers of roestvrijstalen schroeven vormen geen probleem).

Zinken losanges (leien)

Zinken losanges zijn dankzij hun kleine formaat erg geschikt voor het afwerken van complexe bouwdelen met ronde vormen, maar ook voor mansardekappen, torens, dakkapellen en dakranden. Zinken losanges zijn vierkant of ruitvormig en in tegenstelling tot bijvoorbeeld singles of leien zijn ze aan de bovenzijde en onderzijde voorzien van twee omkantingen. Ze kunnen zowel verticaal, horizontaal als diagonaal worden bevestigd en mede hierdoor zijn allerlei creatieve dak- en gevelafwerkingen mogelijk.

Is verluchting noodzakelijk?

Verluchting van zinken panelen is dankzij moderne materialen en plaatsingstechnieken alleen noodzakelijk op een koud dak (niet geïsoleerd dak). De platen moeten dan op een bebording worden geplaatst. Door de natuurlijke luchtstromen onder het zink vormt er zich een beschermend patina op de platen. Bij plaatsing op een warm dak (bijvoorbeeld op sandwichpanelen of minerale wol) is verluchting niet noodzakelijk. Wel moeten de zinken platen op een warm dak aan de onderzijde voorzien zijn van een beschermende coating.

Aandachtspunten bij een warm dak

Wanneer zinken dakpanelen zonder verluchting op een warm dak worden toegepast, moet er altijd voorzien worden in een dampopen waterdichte folie aan de koude kant van het dak en een doorlopend dampscherm aan de warme zijde van de isolatie. Op deze manier kan het dak op natuurlijke wijze ademen en is de zinken dakbedekking goed beschermd tegen condensatie.

Aandachtspunten bij het gebruik van zink

Natuurlijk, onbeschermd zink kan onder bepaalde omstandigheden aangetast worden door:

 • Metalen die edeler zijn dan zink, bijvoorbeeld koper (ook water dat over koper stroomt)
 • Looizuren (pas op met bladafval)
 • Bepaalde verf- en lijmsoorten
 • Niet gegalvaniseerd staal
 • Beton, kalk en mortel
 • Bepaalde soorten geïmpregneerd hout

Prijs zinken dakbedekking

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van zink. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort zink Richtprijs per m² Levensduur Offerte
Zink 7/10 € 65 – € 75 70-100 jaar (of langer) Offerte
Gepatineerd Zink 7/10 enkelvoudige naad € 90 – € 110 70-100 jaar (of langer) Offerte

Zinken dak renoveren

Je huidige zinken dak vervangen of is er sprake van een lekkage? Schakel dan snel een expert in. Door snel in te grijpen voorkom je vochtschade aan de dakconstructie en het isolatiemateriaal. Wacht dus niet te lang met renovatie, want hoe sneller je het laat uitvoeren, hoe lager de kosten voor de renovatie.

Bespaar op uw dakwerken

Uw zinkendak renoveren of zink vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte