Leiendak renoveren

Je dak met leien vervangen of renoveren? Hou rekening met de soort lei, hellingsgraad, onderhoud en manier van vervangen. Wij geven tips en een aantal prijzen.

Natuurleien vs kunstleien

De leien dakbedekking kan aanzien worden als één van de meest duurzame materialen die gebruikt kunnen worden op een hellend dak. De levensduur van natuurleien ligt soms boven de 75 jaar. Kunstleien ( verzelcement ) hebben een kortere levensverwachting ( +/- 35 jaar ). Toch kan het zijn dat er leien vervangen dienen te worden of dat de onderliggende constructie niet meer optimaal is.

Natuurleien zijn een natuurlijk product ( leisteen) waardoor dit dakbedekkingsmateriaal kleine foutjes kan bevatten. Toch zijn ze bijna 100% waterdicht. Slechte leien kunnen na verloop van tijd door waterinsijpeling gaan barsten en uiteindelijk breken. Voordeel is dat ze bijna niet gevoelig zijn voor mosvorming. Kunstleien zullen minder gebreken vertonen en zijn vormvast, toch nemen ze meer vocht op dan gewone natuurleien en zijn ze gevoelig voor mossen.

Tip: Vervang geen oud leiendak door nieuw leien bij een zeer kleine dakhelling ( < 20° ). De kans op waterinsijpeling en opstapelend vocht is veel te groot. Beter kan je het oud leiendak vervangen door een ander materiaal.

Plaatsingswijze

De wijze waarop de leien worden geplaatst zal op termijn grotendeels de insijpeling van water bepalen. Je kan kiezen tussen een dubbele dekking, dubbele dekking met open voeg, enkelvoudige horizontale dekking en een enkelvoudige ruitdekking. Een leien dak dubbel plaatsen is een stuk duurder maar zal toch duurzamer zijn dan een enkelvoudige horizontale dekking. Indien je kiest voor de plaatsing van een leiendak, plaats dan altijd een goed onderdak. De onderdakplaten / dampopen folies kunnen water dat eventueel door de leien sijpelt opvangen en afvoeren naar de dakgoot.

Oude leien

Opbouw leien dak

Welke materialen dienen op termijn vervangen / herstelt te worden worden?

 • Dakgebinte: vervangen of herstellen van slecht hout in de houten draagstructuur van het leien dak ( spantendak / gordingendak )
 • Dakisolatie: oude dakisolatie dient vervangen te worden door nieuwe thermische isolatie om te voldoen aan de isolatienormen van vandaag, bovendien je misschien genieten van subsidies en premies
 • Dampscherm: vervangen of vernieuwen van een oud dampscherm
 • Pannelatten en tengellatten: vervangen van rotte pannelatten en tengellatten
 • Onderdak: plaatsing van nieuwe onderdakplaten of folie
 • Leien: vervangen / vernieuwen van natuurleien en kunstleien
 • Goten en afvoeren: vervangen en renoveren van oude dakgoten en regenafvoeren
 • Lood- & zinkwerken: vervangen en vernieuwen van loden slabben aan schouw, dakvenster, dakdoorvoeren, gemeenschappelijke muren, goten...

Leien dak onderhouden

Zoals besproken zijn het niet de leien die op termijn zorgen voor vochtproblemen, maar zijn het de mossen, algen en vervuiling dat zich vasthecht. Dankzij een eenvoudige dakreiniging kan je vuile leien weer proper krijgen. Heb je last van mossen, laat je leiendak dan grondig ontmossen. De grote boosdoener is het vuil / mossen dat zich tussen de leien nestelt. Zij zorgen ervoor dat er water doorheen de leien kan vloeien. Bij vorst kunnen ze zelfs de leien optillen en doen barsten.

Ontmos nooit een leien dak of asbestleien met een hogedrukreiniger !

Toch sommen we even de prijzen voor het onderhoud van leien daken op:

 • Prijs leien dak ontmossen: €10 - €15 / m²
 • Prijs leien dak reinigen / ontmossen + coaten: €25 - € 35 / m²
 • Prijs leien kleuren( 1 laag primer en 2 lagen verf): €27 - €35 / m²
Tip: woon je in een bosrijke omgeving, plaats dan zeker natuurleien i.p.v. kunstleien, deze zijn minder gevoelig voor mos.

Asbest leien vervangen

Tot 1998 was het toegelaten om asbesthoudende kunstleien te plaatsen als dakbedekking voor particuliere woningen. Sinds 1998 is het verboden deze te plaatsen. Leien met asbest gemaakt voor 1990 zullen zeker asbest bevatten. Asbestleien hadden een grijze kern en maar werden rood of zwart gekleurd. Ze bevatten ook grote witte vezels. Merken zoals Eterna, Multex, Big Ben en Country zijn de boosdoeners.

Over het algemeen mag je asbesthoudende leien laten liggen op het dak indien ze niet verweerd zijn en in goede staat zijn. Toepassingen in hechtgebonden asbest leveren weinig risico op. Het verwijderen ervan is een stuk gevaarlijker.

Leien verwijderen / vervangen? Dan is het aangeraden om de leien vochtig te maken en geen zware bewerkingen op de leien uit te voeren ( zagen, slijpen, kloppen, boren, breken... ) Er kunnen vezels in de openlucht terecht komen en in de waterafvoeren. Is het asbestdak versleten, dan laat je het best verwijderen door een professionele asbestverwijderaar. Deze mensen zijn opgeleid om asbestleien vakkundig te verwijderen.

Laat je oude leiendak met asbest vervangen door nieuw natuurleien of kunstleien, of kies voor dakpannen, tegelpanen of een overzetdak. Plaats nooit een overzetdak over een oud asbestdak!

Hoe oude en kapotte leien vervangen

Voor het vervangen van leien bestaan er speciale trektangen in de doe-het-zelf-zaak. De leien kunnen daarmee normaal gezien met de nodige voorzichtigheid losgemaakt worden door deze tang tussen te leien te wrikken en de nagels los te trekken. Bij het terug vastzetten van de leien kan dit enkel gebeuren door middel van leihaken. Het gebruik van siliconen of lijmen is geen stabiele methode van vastzetten van leien.

Leiendak vervangen

Prijs leien dak renoveren

Soorten leien Richtprijs m² Offerte
Natuurleien € 100 - € 145* Offerte
Kunstleien € 65 - € 85* Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw zinkendak renoveren of zink vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte