Dakshingles leggen

Dakshingles zijn erg geschikt als dakbedekking voor tuinhuizen, carports, dierenverblijven en andere soorten bijgebouwen. Lees hier welke soorten er zijn en hoe je ze moet plaatsen.

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles zijn lichte, bitumineuze dakleien. Ze zijn erg geschikt voor het waterdicht afwerken van hellende daken (carports, tuinhuizen, garages, dierenverblijven, prieeltjes, enz.) Dakshingles zijn erg populair onder doe-het-zelvers, omdat ze goedkoop zijn en makkelijk hanteerbaar. Met wat handigheid bekleed je er in een aantal uur een tuinhuis of dierenverblijf mee.

Voordelen van dakshingles

 • Budgetvriendelijk. In vergelijk met andere dakbedekkingen zijn dakshingles relatief goedkoop.
 • Relatief eenvoudig te plaatsen. Met wat handigheid plaats je de shingles zelf. Ze zijn licht van gewicht en hierdoor makkelijk hanteerbaar.
 • Geluidsisolerend. Geen geluidoverlast bij regenval of hagel (in tegenstelling tot kunststof dakplaten en metalen dakplaten).
 • Weerbestendig. Dakshingles zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals storm, hagel, en vrieskou.

Nadelen van Dakshingles

 • Beperkte levensduur (20-25 jaar). De levensduur is afhankelijk van het type dakshingle, de omgeving en de oriëntatie van het dak.
 • Niet goed toepasbaar op goed geïsoleerde daken (vanwege een hogere vochtbelasting en temperatuurbelasting zijn dakshingles minder geschikt voor plaatsing op goed geïsoleerde daken).
Tip: Loop tijdens zonnige periodes nooit op een shingledak. Je beschadigt hierdoor de dakbedekking die door de hitte iets zachter is geworden.

Soorten dakshingles

Bij de aanschaf van shingles kun je kiezen uit drie verschillende vormen: rechthoekig, zeshoekig of beverstaartvormig. Rechthoekige dakshingles zijn het meest populair en worden meestal gebruikt voor het modern afwerken van grote daken. De zogeheten ‘beverstaart shingles’ worden vanwege hun specifieke, landelijke uitstraling vaak gebruikt voor het bekleden van vogelhuisjes, konijnenhokken en andere kleine dierenverblijven. Shingles zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en kleurtinten, waaronder: zwart, grijs, groen, oranje, rood en blauw.

Levensduur van shingles

De technische levensduur van bitumineuze shingles bedraagt 20 – 25 jaar en is afhankelijk van de kwaliteit van de shingle en de oriëntatie van het dak. Moderne shingles die gemaakt zijn van APP gemodificeerde bitumen zijn een stuk minder gevoelig voor indringing van vocht dan de oude, klassieke bitumen. Hierdoor zullen ze ook niet snel omkrullen bij de uiteinden, iets wat je wel vaak ziet bij oude shingles die pakweg twintig jaar geleden veel gebruikt werden. Mosvorming kan wel optreden, maar dit gebeurt meestal pas na lange tijd, aangezien de meeste shingles geïmpregneerd of gecoat worden van een anti-mos product.

Dakshingles plaatsen op nieuwbouwwoningen

Indien je bitumen dakshingles op een nieuwbouwwoning wilt plaatsen, dan doe je dit het beste op een goed geventileerde onderconstructie en niet rechtstreeks op op een geïsoleerde ondergrond. In de praktijk is immers gebleken dat shingles op een koud, geventileerd dak, veel langer meegaan dan shingles op een geïsoleerd warm dak. Dit heeft te maken met de thermische belasting en vochtbelasting aan de onderzijde van de shingles. Het is om deze reden dat shingles in ons land, met zijn goed geïsoleerde daken, minder vaak worden toegepast als dakbedekking.

Tip: Sla de asfaltspijkers bij het nagelen van de dakshingles altijd goed recht en niet te diep. De spijkers mogen de shingle niet beschadigen.

Nieuwe dakshingles plaatsen

Wil je zelf nieuwe dakshingles plaatsen? Volg dan onderstaand stappenplan.

 1. Dakbeschot aanbrengen
  Dakshingles moet je bevestigen op houten plaatmateriaal. Je kunt hiervoor multiplex of OSB plaat gebruiken. Kies voor platen met een minimum dikte van 18mm. Schroef de platen zorgvuldig aan de gordingen of sporen vast.
 2. Onderlaag aanbrengen
  Maak de ondergrond goed droog en stofvrij en breng de onderlaag aan. De onderlaag dient als onderdak en beschermt het dakbeschot en de shingles tegen indringing van vocht. Een onderlaag is niet altijd verplicht en wordt vooral toegepast bij daken met een geringe dakhelling (< 15°).
 3. Shingles aanbrengen
  Begin aan de onderzijde van het dak en leg hier de zogeheten ‘voetshingles’. Plaats ze volgens aanwijzing op de verpakking en spijker ze vast met asfaltnagels. Leg hierna de volgende rij shingles in halfsteens verband. Werk het dak op deze manier van onder naar boven tot aan de nok af.
 4. Nok van het dak afwerken
  Werk de nok van het dak af door de shingles van elkaar los te knippen en ze in de lengte over de nok te vouwen. Door ze eerst warm te maken met een föhn gaat het vouwen eenvoudiger. Spijker de shingles vast met asfaltnagels en werk zo de nok van het dak af. De shingles moeten elkaar hierbij overlappen.
 5. Randen van het dak afwerken
  Werk de randen van het dak nauwkeurig af met aluminium dakstrips.

Prijs dakshingles

In onderstaande tabel vind je de richtprijs voor het plaatsen van dakshingles. Deze prijs is per m², inclusief btw en montage.

Soort Prijs per m² Levensduur Offerte
Dakshingles € 15 – € 25 20-25 jaar (of langer) Offerte
Natuurleien € 100 – € 145 75-100 jaar (of langer) Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw dakshingles renoveren of dakshingles vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte