Pannendak renoveren

Hoe kan je het pannendak vervangen en renoveren? Wat is de gemiddelde prijs?

Dakpannen vervangen

Dakpannen zijn naast leien de meest geplaatst dakbedekking op het hellend dak. Bij deze dakbedekking ontstaan dan ook de meeste problemen. Gebakken kleipannen, tegelpannen, betonpannen... vlakke pannen, stormpannen, holle pannen... elke soort dakpan heeft vroeg of laat te kampen met dakproblemen.

Vooral na stormweer of een fikse hagelbui kunnen oude dakpannen breken, scheuren vertonen en scheef komen te liggen. Bij vorstweer gaat bevroren water in microscopisch kleine scheurtjes uitzetten waardoor dakpannen uiteindelijk stukgaan. Stukken dakpan kunnen dan naar beneden vallen en verstoppen de dakgoot. Bij dakproblemen zijn dakpannen vervangen de enige optie. Ook de bijhorende hulpstukken zoals de knikpan, gevelpan, kilkeperpan, broekstuk... nokpannen dien je te laten vernieuwen of herstellen.

Tip: Je dak laten herstellen? Koop dan extra dakpannen en berg deze op. Later kan je deze eventueel hergebruiken, handig als ze niet meer verkrijgbaar zijn.

Prijs pannendak renoveren

Dakbedekking Richtprijs m² Offerte
Gebakken kleipannen € 48 – € 55* Offerte
Tegelpannen € 100 – € 120* Offerte
Betonpannen € 30 – € 45* Offerte


Werkwijze dak laten herstellen

  1. Offerte: Na een grondige dakinspectie zal de dakwerker een gedetailleerd bestek / offerte opmaken. Deze dien je goed te keuren.
  2. Dakbedekking verwijderen: kapotte pannen & betonpannen worden verwijderd & loszittende pannen worden terug op hun plaats gezet.
  3. Vervangen dakhout: indien nodig dienen bepaalde onderdelen zoals onderdak, stoflatten en pannenlatten vervangen te worden.
  4. Plaatsing nieuwe pannen & leien: als het onderdak, stoflatten en de pannenlatten in orde zijn worden de nieuwe pannen geplaatst.
  5. Onderhoud: indien nodig kan je je pannendak laten ontmossen / coaten of reinigen. ( hydrofuge )
Tip: Indien de oude dakpannen / leien van een groot dak niet meer gerecupereerd kunnen worden, dan kan een bouwcontainer plaatsen nodig zijn. Bestel tijdig de container bij een containerbedrijf en vraag een vergunning aan bij de gemeente. Door de plaatsing op openbaar domein ( straat / voetpad ) kan het zijn dat je retributie dient te betalen. Kleine hoeveelheden kan je tegen betaling op het reyclagepark kwijt.

Dakpannen laten reinigen

De keuze van een nieuw hellend dak zal ook op termijn het onderhoud bepalen. De ligging van de woning en de oriëntatie van het dak, ( aan autostrade, aan zee, bosrijk gebied, noord / zuid... ) en de soort dakbedekking zal op termijn de vervuiling van het pannendak bepalen. Als je vervuiling wenst te beperken, kies dan voor een dak met goede afwatering ( juiste hellingsgraad / goede goten en afvoeren), probeer een bosrijke omgeving te vermijden en zorg ervoor dat het dakvlak voldoende zonlicht krijgt. De kostprijs voor het ontmossen van dakpannen, reinigen van pannen, coaten van dakpannen... wens je uiteraard zo laag mogelijk te houden.

Toch sommen we even de prijzen voor het onderhoud van een hellend pannendaken op:

  • Prijs dak ontmossen: €10 - €15 / m²
  • Prijs dak reinigen / ontmossen + coaten: €25 - € 35 / m²

Schuin dak reinigen

Zelf uitvoeren of niet?

Het is afgeraden om zelf dergelijke dakwerken uit te voeren. Meestal ben je het niet gewoon om dakpannen te vervangen op grote hoogtes. Bovendien dien je zware materialen naar boven te dragen. Een gebrekkige installatie van ladder, windstoten, gladde pannen... allen kunnen ze leiden tot ongevallen met de dood tot gevolg. Best laat je de werken over aan een vakman, zij hebben het materiaal en ervaring om deze werken uit te voeren. Bovendien zijn zij 10 jaar aansprakelijk voor de werken.

Laat je een aannemer dakwerken komen, vergelijk dan zeker eerst de prijzen en vraag naar referenties.

Bespaar op uw dakwerken

Uw pannendak renoveren of zink vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte