Kunstleien leggen

Kunstleien zijn lichte, budgetvriendelijke leien gemaakt van vezelcement. Lees hier alles over de voor- en nadelen en ontdek wat het plaatsen van kunstleien per vierkant meter kost.

Kunstleien

Kunstleien, ook wel vezelcementleien genoemd, zijn gemaakt van portlandcement en cellulosevezels. Deze grondstoffen zijn volop in de natuur aanwezig en voor de productie van kunstleien is slechts weinig energie nodig. De ecologische voetafdruk van kunstleien is hierdoor relatief klein. Vezelcementleien zijn licht van gewicht en worden in de fabriek van een beschermende coating voorzien. Deze coating beschermt de lei tegen verkleuring, vervuiling en indringing van vocht.

Soorten kunstleien

Vezelcementleien zijn vierkant, rechthoekig of zeshoekig van formaat en de hoeken zijn recht of afgerond. De leiranden zijn meestal recht, maar er zijn tegenwoordig ook leien op de markt met afgeronde randen. Het voordeel van deze afgeronde leien is dat het water niet op de randen blijft staan. De lei blijft hierdoor beter droog en vuil hoopt zich minder snel op, waardoor de lei minder snel veroudert. Qua kleur kun je kiezen uit verschillende grijstinten en kleuren, waaronder: donkergrijs, betongrijs, zinkgrijs, bruin, grijsbruin en keramisch rood.

Voordelen van kunstleien

  • Budgetvriendelijk en een goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Licht van gewicht (geen zware dakconstructie nodig)
  • Geringe ecologische voetafdruk
  • Toepasbaar op complexe dakvormen
  • Kunnen zowel op het dak als op de gevel met dezelfde overlap geplaatst worden (zonder zichtbare onderbrekingen)
  • Hoge windweerstand

Nadelen van kunstleien

  • Minder lange levensduur dan natuurleien (je krijgt doorgaans 30 jaar garantie op de intrinsieke waarden)
  • Gevoeliger voor mosaangroei dan natuurleien

Nieuwe kunstleien plaatsen: verschillende plaatsingsmethodes

Rechthoekige leien worden over het algemeen met roestvrijstalen haken (en eventueel twee nagels) op een dubbele, houten draagstructuur aangebracht. Het plaatsen kan op verschillende manieren gebeuren. Een veel gebruikte plaatsingsmethode is de ‘dubbele dekking’ waarbij de leien elkaar voor de helft overlappen. Het voordeel van een dubbele dekking is dat het dak perfect wind- en waterdicht is. Andere plaatsingsmethoden: enkelvoudige horizontale dekking en ruitdekking (met ruitleien).

Tip: Wil je een leien dak renoveren? Check dan eerst of de oude leien asbesthoudend zijn. Sinds 1996 wordt er voor de productie van kunstleien geen asbest meer gebruikt, maar oudere leien kunnen nog wel asbest bevatten.

Welk soort onderdak gebruiken?

Bij het plaatsen van nieuwe kunstleien besteed je het beste veel aandacht aan de kwaliteit van het onderdak. Een goed onderdak is zeer belangrijk, zeker bij leien daken met een geringe dakhelling (< 15 graden). Bij dit soort daken is de kans op waterinsijpeling via de dakleien groter dan bij steile daken. Verder is het onderdak van belang voor: de luchtdichtheid, de thermische isolatie en de akoestische isolatie We kunnen twee soorten onderdaken onderscheiden: het soepele onderdak en het starre onderdak.

Soepel onderdak Star onderdak
Materiaal (Gewapende) dampopen kunststof folie evt. voorzien van een kleefstrook. Vezelcementplaat of houtvezelplaat
Voordelen Goedkoop, makkelijk te verwerken, goede luchtdichtheid. Goede warmte- en geluidsisolatie
Nadelen Kans op scheuren bij het aanbrengen van de dakbedekking. Nagenoeg geen warmte- of geluidisolatie. Duurder dan een soepel onderdak

Levensduur van kunstleien

De technische levensduur van leien bedraagt doorgaans 30 tot 35 jaar. Ze kunnen ook langer meegaan, maar dit is afhankelijk van de oriëntatie van het dak en de omgeving. Een leien dak dat noordelijk georiënteerd is zal gevoelig sneller slijten dan een zuidelijk georiënteerd dak. Dit komt doordat de leien door het ontbreken van zonlicht langer vochtig blijven. Doorgaans krijg je 30 jaar garantie op de producteigenschappen (waterabsorptie, buigsterkte en vorstweerstand) en 15 jaar garantie op het uitzicht van de lei (kleur en structuur).

Onderhoud van een kunstleien dak

Kunstleien hoef je doorgaans in de eerste tien tot vijftien jaar niet te onderhouden. Woon je in een groene omgeving of is het dak noordelijk georiënteerd, dan is het in sommige gevallen aan te raden om het dak eens in de paar jaar te (laten) behandelen met een (biologisch) anti-mos product. Welke product je hiervoor het beste gebruikt is afhankelijk van het type daklei. Informeer bij de fabrikant van de lei naar de mogelijkheden of schakel een gespecialiseerd reinigingsbedrijf in.

Tip: Zijn de leien erg vervuild? Ga dan niet zomaar met azijn of chloor de leien schrobben. De kans is groot dat je de coating en mogelijk ook de leien zelf beschadigt. Het beste contacteer je een gespecialiseerd reinigingsbedrijf.

Kunstleien prijs per m²

In onderstaande tabel vind je de richtprijs voor het plaatsen van dakshingles. Deze prijs is per m², inclusief btw en montage.

Prijs per m² Levensduur Offerte
Kunsteleien € 65 – € 85 30-35 jaar (of langer) Offerte

Tip: Kunstleien zijn groter dan natuurleien. Ze zijn niet alleen goedkoper in aankoop, maar ook goedkoper in plaatsing omdat ze sneller geplaatst kunnen worden.

Bespaar op uw dakwerken

Uw kunstleien renoveren of kunstleien dak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte