Plat dak renoveren

Plat dak herstellen

Plat dak versleten? Het plat dak renoveren is dan de beste optie, of zelfs volledig vervangen. Wij geven de mogelijkheden weer hoe en met wat je het platte dak kan herstellen.

Soorten dakbedekking

De bekleding van het platte dak kan bestaan uit verschillende waterdichte membranen die in de vorm van stroken / banen / vloeibaar worden aangebracht op de bestaande dakbedekking of volledig nieuw worden geplaatst . De meeste geplaatste membranen bij dakrenovatie van platte daken zijn roofing ( bitumen ), EPDM ( rubber ), TPO, PVC of een groendak ( natuurlijk dak ). De gemiddelde levensduur van het geplaatste materiaal zal grotendeels bepalen wanneer het op termijn dient vervangen te worden. Ze worden in dakrollen verkocht en worden ofwel éénlaags of meerlaags geplaatst. Voldoende overlapping is aangeraden ( +/- 10cm ).

Soort dakdichting Hechting Levensduur Prijs
Roofing Mechanisch, lijmen, branden 25 - 35 jaar (of langer) 50 jaar (of langer)
EDPM Lassen, lijmen, mechanisch, los + ballast 25 jaar (of langer) 50 jaar (of langer)
PVC Lassen 25 - 35 jaar (of langer) 50 jaar (of langer)
TPO Lassen, lijmen 30 - 40 jaar (of langer) 50 jaar (of langer)
Vloeibare coating Strijken 15 - 25 jaar (of langer) 50 jaar (of langer)

Bevestiging

Elke soort dakbedekking heeft een andere manier van bevestigen aan de ondergrond:

  • Koudlijmen: aanbrengen van lijm op zowel beton, hout als op oude roofing.
  • Branden: wordt vooral gebruikt bij het plaatsen van de bovenste roofinglaag.
  • Mechanisch bevestigen: nagelen en nieten van de onderste roofinglaag op bijvoorbeeld hout. ( osb, multiplex... )
  • Zelfklevend: zelfklevende dakrollen.
  • Los + ballast: het membraan wordt los geplaatst en van ballast voorzien.

Roofingdak renoveren & herstellen

Roofing heeft de eigenschappen om op termijn broos te worden door invloed van UV-straling waardoor blazen, scheuren en barsten in het bitumenmembraan komen te zitten. Een bitumen dak belopen wordt ook niet aangeraden aangezien deze meer gevoelig aan beschadigingen dan EPDM ( dakrubber). Door het groot aantal dakrollen die worden gebruikt, omvat het dak veel naden. Daarom is het gevoeliger aan waterinsijpeling aan de naden. Het voordeel van roofing is dat het vrij goedkoop is om te ( laten ) plaatsen.

Bij kleine herstellingswerken kan je gebruik maken van een vloeibare coating of een waterdichte dakpasta. Bij grote lekkages, houtrot en volledig versleten roofingbanen, is het plat bitumendak vernieuwen de beste oplossing. De volledige roofing vernieuwen is aangewezen. Dan wordt roofing op rol gebruikt om te plaatsen op het nieuwe dakbeschot. Vergeet niet lekkages aan waterafvoeren, schouwen, verluchting, dakkoepels te inspecteren en aan te pakken.

Lees meer over roofingdaken herstellen

Tip: Een complex dak met veel hoeken, kanten, dakdoorvoeren enz... voer je het goedkoopste uit in roofing i.p.v. EPDM / PVC.

Plat dak renoveren

Prijs roofing herstellen

Soort dakdichting Levensduur Prijs per m² Offerte
Roofing 25 - 35 jaar € 45 – 50* Offerte

EPDM dak renoveren & herstellen

EPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren. Het voordeel van platte daken in EPDM rubberfolie is de hoge elasticiteit (tot 400%) over een groot temperatuurbereik van -35°C tot +120°C. Waardoor de kans op scheuren en barsten bijna nihil is. Het vergroot de levensduur aanzienlijk t.o.v. traditionele roofingdaken ( +/- 50 jaar en langer ). Een ander voordeel is de hoge bestendigheid tegen vele basen, zuren, zouten, ozon en UV-straling. EPDM is natuurvriendelijk en bevat geen chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden... EPDM is tevens recycleerbaar en in combinatie met de lange levensduur het beste alternatief. Ook de makkelijke en snelle verwerking is een pluspunt.

Kleine scheuren en naden kan je eenvoudig herstellen met een EPDM reparatiekit. De kit bevat een stuk EPDM folie, lijm/kit, cleaner, schuurblok en aandrukroller. Bij grote slijtage, kan je beter het EPDM dak volledig vernieuwen.

Lees meer over EPDM daken herstellen

Prijs EPDM herstellen

Soort dakdichting Levensduur Prijs per m² Offerte
EPDM folie 25 jaar € 50 - 60* Offerte

Tip: EPDM daken mogen enkel geplaatst worden door speciaal door de fabrikant opgeleide installateurs.

Dakdoorvoeren en onderhoud

Aansluitingen van een plat dak met gemeenschappelijke muren, dakdoorvoeren zoals verluchtingsbuizen, schouwen, koepels, waterafvoeren... dienen jaarlijks gecontroleerd te worden op lekkage. Het plat dak onderhouden kan door het jaarlijks te laten reinigen & ontmossen.

Schouw plat dak herstellen

Bespaar op uw dakwerken

Uw roofing renoveren of roofingdak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte