TPO dakbedekking

TPO is een van de meest duurzame kunststof dakbedekkingen. Het heeft de gunstige eigenschappen van EPDM en PVC, maar niet de nadelen. Lees hier alles over de voordelen van TPO dakbedekking en ontdek hoe je er mogelijk energie mee kunt besparen.

Wat is TPO dakbedekking?

TPO (Thermoplastische Poly Olefine) dakbedekking is een elastische kunststof folie die gebruikt wordt voor het afwerken van platte daken. Deze folie lijkt qua uitzicht erg op PVC, maar de chemische structuur ervan is totaal verschillend. Zo bevat TPO, in tegenstelling tot PVC, geen weekmakers en behoudt de folie gedurende de levensduur zijn elasticiteit. De folie is leverbaar in meerdere RAL-kleuren. De meest toegepaste kleuren zijn: wit, lichtgrijs en antraciet. Gangbare foliediktes: 1.2 mm, 1.5 mm en 2.0 mm.

Geschikte daktypes

  • Traditionele (platte) daken
  • Zichtdaken (met of zonder design profielen)
  • Extensieve groendaken
  • Energiedaken (witte, hoogreflecterende folie)

Voordelen van TPO dakbedekking

  • Sterk elastisch
  • Energiebesparend en hoger temperatuurcomfort in het gebouw (door de reflecterende folie)
  • Wortelvast
  • Geen uittreding van chemische stoffen (waardoor geschikt voor toepassing op een groendak)
  • Uv-bestendig, ozon-bestendig
  • Bevat geen weekmakers
  • Bestand tegen chemicaliën
  • Levensduur: 30 – 40 jaar

Nadelen TPO dakbedekking

  • Relatief duur (duurder dan EPDM en PVC)
  • Minder lange levensduur dan EPDM
  • Het perfect waterdicht afwerken van de dakopstanden, hoeken en afdichtingen bij doorvoeren vergt de nodige expertise en inspanning.

Milieuvriendelijke dakbedekking

Bij verhitting van TPO komen geen schadelijke doxinen of furanen vrij. Tevens bevat de folie geen weekmakers of andere stoffen die aan het water afgegeven worden. Regenwater dat in contact is geweest met het kunststof, kan dus op reguliere manier gerecupereerd worden. TPO wordt vanwege zijn milieuvriendelijke eigenschappen ook veel gebruikt voor het bekleden van drinkwateropslagbassins en voor het afwerken van vegetatiedaken (extensieve groendaken).

Tip: Bij het gebruik van TPO of PVC dakbedekking is kimbevestiging verplicht. Dit houdt in dat de dakbedekking langs de dakopstanden, de hoeken en de openingen in het dak mechanisch moet worden bevestigd.

Koeler dak, lagere energiekosten

Witte TPO dakbedekking heeft een hoge reflectiewaarde (SRI 90 of 110). Door deze reflectie wordt het dak veel minder warm dan een donker gekleurd dak (bijvoorbeeld roofing of EPDM zonder ballastlaag). Door de lagere temperatuur wordt het inpandig minder warm en hoeft het gebouw minder intensief gekoeld worden. De aangezogen lucht voor het airco systeem is ook relatief koel, waardoor de airco minder energie verbruikt. Door toepassing van witte dakbedekking kun je in de zomer tot soms wel 30% energie besparen.

Tip: Bij plaatsing van kunststof dakbedekking is een scheidingslaag van geotextiel of een ander beschermvlies soms noodzakelijk. Deze dient ter bescherming van de folie (tegen mechanische beschadiging).

Zonnepanelen presteren beter op een wit dak

Met een witte dakbedekking haal je over het algemeen een hoger rendement uit je zonnepanelen. Dit komt doordat een gedeelte van het zonlicht dat gereflecteerd wordt op de zonnepanelen valt. Daarnaast wordt het dak minder warm en blijven de zonnepanelen koeler. Hoe lager de temperatuur van de panelen, des te efficiënter ze het zonlicht omzetten in elektrische energie. Hoeveel extra rendement je precies kunt behalen met het plaatsen van een witte dakbedekking hangt af van het type zonnepaneel, de oriëntatie van het dak en de opstelling van de panelen. Gemiddeld kun je rekenen op een extra rendement van 4 tot 5%.

Verschillen PVC EN TPO

TPO dakbedekking lijkt qua eigenschappen op PVC (en EPDM), maar toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen.

PVC dakbedekking TPO dakbedekking
Bevat weekmakers (wordt op termijn iets minder soepel) Bevat geen weekmakers (blijft soepel)
Niet zonder scheidingslaag toepasbaar op ondergronden geproduceerd uit aardoliedestillaat (zoals bitumen en geëxpandeerd polystyreen) Direct toepasbaar op ondergronden geproduceerd uit aardoliedestillaat (zoals bitumen en geëxpandeerd polystyreen)
Levensduur: 25-35 jaar Levensduur: 30-40 jaar.
Elastisch Zeer elastisch

TPO dakbedekking verwerken

TPO brengt men in banen aan op het dak. Het afwerken kan met drie soorten TPO banen gebeuren:

  • Gewapend met polyestermat (voor mechanische bevestiging aan de ondergrond)
  • Gewapend met glasvlies (voor losse plaatsing met ballast)
  • Gewapend met polyesterdoek (voor het kleven van de dakbedekking met contactlijm)

De folienaden last men met een heteluchtmachine thermisch aan elkaar, waardoor er een waterdichte verbinding tussen de folielagen ontstaat.

TPO dakbedekking prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van TPO dakbedekking. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakbedekking Prijs per m² Levensduur Offerte
TPO € 60 – 70 30-40 jaar (of langer) Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw TPO dakbekleding renoveren of TPO dak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte