Roofing dakbedekking plaatsen
Roofing is een bitumineuze dakbedekking die van oudsher veel gebruikt wordt voor het afwerken van platte daken. Lees hier alles over de eigenschappen van het bitumendak en welke soorten geschikt zijn voor nieuwbouw.
Wat is roofing?
Roofing is een bitumineuze dakbedekking mét of zonder schutlaag. Het wordt al decennia lang gebruikt als dakbedekking voor diverse dakconstructies en in het speciaal voor afwerking van platte daken. Vroeger gebruikte men voornamelijk (geblazen) asfaltbitumen, tegenwoordig is de kwaliteit sterk verbeterd en maakt men enkel nog gebruik van moderne polymeerbitumen.
Voordelen- en nadelen van roofing dakbedekking
- + Relatief goedkoop (goedkoper dan EPDM)
- + Waterdicht en zeer goed bestand tegen vocht
- + Geschikt voor platte daken en daken met een lage hellingsgraad
- + Lastige hoeken en doorvoeren zijn relatief eenvoudig waterdicht te maken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld EPDM of PVC).
- - Meerdere lagen nodig om waterdichting te garanderen ( = meer naden = meer kan op insijpeling )
- - Lage UV-bestendigheid
- - Minder geschikt voor waterrecuperatie
- - Kortere levensduur dan EPDM ( +/- 25 jaar )
- - Onderhoud en jaarlijkse inspectie nodig
Soorten roofing
APP en SBS bitumen
Tegenwoordig gebruikt men voor de productie van roofing dakbedekking bitumen waaraan kunststof polymeren zijn toegevoegd. Deze polymeren maken de bitumen dakbedekking sterker en flexibeler, waardoor deze minder snel scheurt. Er zijn twee soorten bitumineuze dakbedekkingen te onderscheiden: APP bitumen en SBS bitumen.
APP roofing
APP (Atactisch Poly Propyleen) wordt gemaakt van een mix van bitumen en kunststof polymeren. Dit type dakbedekking kan in principe op elk type dak geplaatst worden, maar het wordt in de praktijk het meest toegepast op daken die niet of nauwelijks krimpen of uitzetten. Het voordeel van APP is dat het goed bestand is tegen uv-straling van de zon. (SBS is minder goed bestand tegen uv-straling en moet daarom beschermd worden met een schutlaag).
SBS roofing
SBS (Styreen Butadieën Styreen) bestaat uit bitumen waaraan synthetisch rubber is toegevoegd. Dit type dakbedekking is door zijn flexibele eigenschappen vooral geschikt voor ondergronden die onder invloed van temperatuurverschillen krimpen en uitzetten. Ook bij lage temperaturen is het makkelijk te verwerken en behoudt het zijn flexibele eigenschappen. Gebruik je SBS bitumen als eindlaag, dan moet de dakbedekking beschermd worden met een schutlaag, zoals leislag of grind. Deze schutlaag is noodzakelijk aangezien SBS bitumen minder goed bestand zijn tegen uv-straling.
Eigenschappen APP en SBS bitumen
APP gemodificeerd bitumen
(Atactisch Poly Propyleen) |
SBS gemodificeerde bitumen
(Styreen Butadieën Styreen) |
Elastisch |
Zeer elastisch (ook bij lage temperaturen) |
Hoge vermoeidheidsweerstand |
Hoge vermoeidheidsweerstand |
Goed bestand tegen uv-straling |
Minder goed bestand tegen uv-straling. |
Tip: Als bovenlaag voor een dak zijn alleen APP of SBS bitumen geschikt. Deze dakbedekkingen zijn gewapend met een polyester- of glasvlies. Je mag dus geen standaard ‘geblazen bitumen’ gebruiken.
Nieuw bitumendak plaatsen: voorbereiding van de ondergrond
Roofing kun je zowel branden als kleven. Voordat je dit doet, moet je de ondergrond zorgvuldig voorbereiden. Voorzie steeds voldoende overlapping tussen 2 roofingbanen om de waterdichtheid te garanderen ( +/- 10cm ).
-
Hout
Wil je roofing op een houten ondergrond plaatsen, gebruik dan altijd een geschikte roofing onderlaag. Deze nagel je bij voorkeur met roestvrijstalen daknagels aan het houten dakbeschot.
- Beton
Wil je roofing op beton aanbrengen, maak het beton dan eerst goed schoon en breng een laag hechtvernis aan. Eventuele voegen in het beton overbrug je met stroken polyester (20 cm breed).
- Isolatieplaten
Bij plaatsing op isolatieplaten gebruik je het best isolatieplaten met gebitumineerd glasvlies. De glasvliesflappen dienen als overbrugging tussen de platen.
Opbouw roofingdak met houten roostering
Het plat roofingdak kan opgebouwd worden als een warm, koud of omkeerdak. De meest geplaatste nieuwe platte daken met roofing zijn de warme daken, waarbij de dakisolatie zich boven de roostering bevindt.
Roofing lijmen of branden?
Roofing kun je zowel lijmen als branden. Als doe-het-zelver is lijmen een aantrekkelijke optie, omdat het veiliger is dan branden en je hebt er tevens minder ervaring voor nodig. De lijmlaag vormt daarnaast een extra waterdichtingslaag waardoor het dak nog beter beschermd is tegen waterinsijpeling. Branden is goedkoper dan lijmen, maar je hebt wel de nodige ervaring met een brander nodig. Geef je tijdens het branden te veel warmte, dan kunnen er blazen in de roofing ontstaan. Geef je te weinig warmte, dan plakt de roofing niet homogeen aan de ondergrond.
Roofing of EPDM kiezen
Welke type dakbedekking je het beste kiest hangt af van het type dak en de wijze waarop het belast wordt. Voor gebruik op een groendak bijvoorbeeld, is EPDM meer geschikt, omdat EPDM wortelwerend is. Roofing is daarentegen goedkoper dan EPDM, maar het heeft ook een minder lange levensduur (roofing 25 jaar, EPDM 50+ jaar). Omdat het in banen wordt gelegd kunnen er bij de naad soms lekkages optreden. Bij EPDM, wat grotendeels naadloos wordt gelegd, is dit risico een stuk minder. Toch kunnen bij een onprofessionele plaatsing ook bij EPDM lekkages ontstaan, vooral bij de hoeken van het dak en bij de doorvoeren.
Prijs roofing dakbedekking
In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van roofing dakbedekking. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage. De prijs is afhankelijk van het type dak, de conditie van het dak en de moeilijkheidsgraad van het project (wel of geen isolatie).
Soort dakbedekking |
Prijs per m² |
Levensduur |
Offerte |
Roofing (bitumen) |
€ 45 – 50 |
25-35 jaar (of langer) |
Offerte |
Lekkage in roofingdak? Laat het dak snel renoveren!
Heeft u last van een lekkage aan het dak? Voorkom dan verdere vochtschade aan de dakconstructie en laat de roofing dakbedekking renoveren. Mogelijk is het probleem eenvoudig op te lossen en vallen de kosten erg mee. Wees er wel snel bij, want hoe sneller u actie onderneemt, des te lager de renovatiekosten zullen uitvallen.
Bespaar op uw dakwerken
Uw
roofing renoveren of roofingdak
vernieuwen door een
dakdekker of
dakwerker? Vergelijk hier
4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte