Roofingdak renoveren

Plat roofingdak versleten? Het plat dak renoveren is dan de beste optie, of zelfs volledig vervangen. Wij geven meer info over de soorten bitumen, hoe lekken repareren en de werkwijze hoe je een volledig bitumendak kan vernieuwen.

Een dakbedekking uit roofing of op basis van bitumen bestaat uit verschillende lagen. Allereerst zijn er de bitumen. Daarnaast bestaat roofing uit polyester, leischilfers, folie en mogelijks nog andere lagen. Aan de bitumen worden extra kunststoffen toegevoegd om de levensduur te verhogen.

Soorten roofing

Roofing is in verschillende soorten verkrijgbaar. APP gemodificeerde bitumen bestaat uit speciale bitumensoorten waaraan onder meer de plastomeer kunstof APP (atactisch polipropyleen) is toegevoegd. SBS gemodificeerde bitumen bestaat uit speciale bitumensoorten waaraan de elastomeer kunststof SBS (styreen-butadiëen-styreen) is toegevoegd. PBE combineert dan weer de eigenschappen van SBS en APP.

Tip: De kwaliteit van een rol bitumen wordt gekenmerkt door de inlage, of het aantal lagen polyester / composiet dat is toegevoegd. Dit varieert van 80 gr/m tot 250 gr/m.

Lekken in roofingdaken: scheuren en blazen

De dakbedekking van platte daken gaat onder invloed van UV-straling, jarenlange blootstelling aan warmte en koude op termijn broos worden, ook de laag leischilfers zal loskomen en meegevoerd worden naar de waterafvoer. Ook de hechting aan het dakbeschot / chape kan op termijn los komen te zitten waardoor er blazen en scheuren in de roofing gaan ontstaan. Het is dan maar een kwestie van tijd totdat de blaasvorming gaan doorscheuren, met waterinsijpeling door het dak tot gevolg.

Het dakbeschot ( hout ) gaat gaan rotten, er ontstaan schimmels en vervolgens gaat de plafondafwerking ( plafondtegels, pleisterwerk, houten planchetten...) vlekken vertonen en een muffe geur gaan verspreiden. Is de bitumen dakbedekking volledig versleten ( scheuren en barsten ) wacht dan niet te lang om dit volledig te laten vernieuwen. Vooral plaatsen waar de dakbedekking gebogen werd geplaatst ( dakrand / dakdoorvoeren / afvoeren ) zijn gevoelig aan lekkage.

Tip: Tijdens de wintermaanden kan smeltwater na een hevige sneeuwbui een volledig plat dak, dat in slechte staat is, doen doorsijpelen. Met alle schade tot gevolg.

Roofingdak herstellen

Je kan kleine en grote lekkage voorkomen door ze te behandelen met volgende middelen:

 • Vloeibare coating: Is een dikke, vloeibare rubbercoating voor het herstellen, beschermen en waterdicht maken van droge platte roofingdaken en daken in beton
 • Roofingstroken: Herstellen van roofingdaken d.m.v. het uitrollen van roofingrollen op het dak.
 • Pasta & vulmiddelen: Zijn vulmiddelen om kleine tot middelgrote lekkages te renoveren.
Tip: Brand of kleef de dakrol nooit rechtstreeks op een houten ondergrond maar nagel eerst een roofingonderlaag met roestvrije daknagels.

Kleine scheuren, blazen & barsten herstellen

Afhankelijk van de grootte van de scheuren en barsten bestaan vloeibare dakdichtingsproducten die je in de doe-het-zelf handel kan kopen. Het zijn producten op rubberbasis en geschikt voor de herstelling van kleine lekkages en kleine scheuren ( < 1 mm ) Indien je deze wenst aan te brengen, dient de ondergrond proper, droog en stofvrij te zijn.

Bij cement- of betonondergronden (alkalische ondergronden) eerst behandelen met een oplossing van 1 deel zoutzuur op 10 delen schoon water. Er mogen geen mossen of algen aanwezig zijn. Ze worden met een penseel, kwast of wollen rol aangebracht op de scheuren en barsten in de roofing.

Vloeibare coating is verkrijgbaar in verschillende kleuren. ( grijs / zwart ). De waterdichte coating voor platte daken wordt kruislings aangebracht in 2 verschillende lagen met een tussentijd van minimaal 24u. Na uitharding zijn de herstellingswerken niet beloopbaar. Opdat het beloopbaar zou worden kan natte laag leislag gestrooid worden op de coating.

Grote scheuren

Bij grote scheuren, gebruik je het best glaslinnen band. Deze wordt gebruikt als versteviging bij de herstelling van grotere scheuren, barsten en blazen in daken en goten. De glaslinnen band wordt aangebracht tussen 2 lagen rubberdakpasta.

Roofing plaatsen & bevestigen

De bekleding van het platte dak kan bestaan uit verschillende materialen. De gemiddelde levensduur van het geplaatste materiaal zal grotendeels bepalen wanneer het dient vervangen te worden. Roofing kan op verschillende manieren geplaatst worden.

 • Koudlijmen: aanbrengen van lijm op zowel beton, hout als op oude roofing.
 • Branden: wordt vooral gebruikt bij het plaatsen van de bovenste roofinglaag
 • Mechanisch bevestigen: nagelen en nieten van de onderste roofinglaag op bijvoorbeeld hout ( osb, multiplex... )
 • Zelfklevend: zelfklevende dakrollen

Werkwijze plat roofingdak volledig vernieuwen met dakrollen

Een oud en versleten roofingdak van een appartement, woning, bijgebouw, garage, carport, tuinhuis, aanbouw... dient op verloop van tijd vervangen te worden. Wij geven de werkwijze hoe roofingdaken volledig vernieuwt kunnen worden.

 1. Verwijder alle oude roofing, gebruik steeds beschermkleding en handschoenen.
 2. Verwijder alle oude dakranden en bitumen rond afvoeren.
 3. Controleer de staat van het dakbeschot. Verwijder de oude en rotte planken. Controleer ook de staat van de houten roostering. Vervang slechte houten balken door nieuwe.
 4. Verwijder oude dakisolatie en plaats nieuwe dakisolatie of tussen de houten balken ( koud dak) of op de draagstructuur ( warm dak).
 5. Paats nieuwe houten dakplaten ( osb, multiplex, vezelcementplaten ) op de houten roostering waar nodig.
 6. Plaats het dampscherm op de juiste plaats.
 7. Rol de eerste dakrol uit op het dakvlak en voorzie voldoende overlapping. Bevestig de dakbedekking aan de ondergrond.
 8. Plaats en brand een tweede laag roofing op de eerste laag.
 9. Voorzie voldoende opstand tegen dakdoorvoeren en gemeenschappelijke muren. Voorzie een goede plaatsing van loodslabben.
Tip: Het is perfect mogelijk een nieuw laag bitumen te plaatsen bovenop een oude laag. De oude roofing kan dienen als dampscherm.

Merken en fabrikanten

Roofingdak onderhouden

Om jouw roofingdak in goede gezondheid te houden dien je zeker jaarlijks te controleren op barsten en scheuren. Probeer het plat zo weinig mogelijk te betreden. Af en toe het platte dak vegen of afspuiten met een hogedrukreiniger helpt al een groot stuk.

Je kan het plat dak behoeden voor mosgroei en planten door ze af en toe te verwijderen door gebruik van een antimosmiddel. Je kan een milieuvriendelijke zelfreiniger gebruiken voor het verwijderen van mossen en
algen. Dit dankzij een biologisch afbreekbaar enzyme, onschadelijk voor mens, dier en milieu. De formule breekt de mossen en algen af zonder dat intensief schrobben nodig is. Dak kan je kopen in de betere doe-het-zelfzaak. Zeer grote platte daken onderhouden laat je het best over aan een ontmossingsbedrijf. Zij hebben materiaal om snel grote oppervlakten te behandelen tegen algen en mosgroei. De kost voor het ontmossen van grote roofingdaken kan serieus oplopen. Maar toch is het werken met een onderhoudscontract niet zo een slecht idee... Je voorkomt andere problemen dewelke veel grotere kosten met zich meebrengen.

Tip: Ben je eigenaar van een plat dak in roofing, voer dan jaarlijks een kleine dakinspectie uit en ga op zoek naar scheuren, blazen en barsten.

Controleer ook zeker 2x per jaar de afvoeren en de afvoerstukken die het platte dak doorboren. Zij kunnen verstopt geraken door vuil, mos en bladeren. Ook ijs kan in de winter de afvoeren verstoppen, waardoor het plat dak onder druk komt te staan. Slecht onderhouden platte daken kunnen beginnen lekken met schade tot gevolg.

Dakdoorvoer, muuraansluiting & schouwen

Controleer de staat van alle dakdoorvoeren. Schouwen bijvoorbeeld moeten in goede staat zijn. Een veel voorkomend probleem is de slechte staat van bladlood / voetlood dat de waterdichting moet garanderen tussen de gemetste schoud en de waterdichte laag van het plat dak. Controleer ook de aansluiting en opstand van de dankrand, dakkoepel en enventuele technische installaties.

Prijs roofingdak vernieuwen & renoveren

Werken Richtprijs per m² Offerte
Roofingdak herstellen € 45 – € 50* Offerte
Volledig nieuw roofingdak plaatsen € 45 – € 50* Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw roofing renoveren of roofingdak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte