Daken ontmossen

Wil je het dak ontmossen? Lees hier wat de mogelijkheden zijn en hoe professionele dakreinigers te werk gaan bij het ontmossen.

Werkwijze daken ontmossen

  1. Inspectie van het dak. Men kijkt om wat voor soort dakbedekking het gaat het en wat de conditie ervan is. De reinigingstechniek wordt hierop afgestemd.
  2. Voorbereidingen. Om te voorkomen dat de regenafvoer verstopt raakt met mosresten, wordt deze tijdelijk losgekoppeld. Tevens beschermt men indien nodig de ramen en het schrijnwerk met plastic folie.
  3. Aanbrengen reinigingsmiddel (niet altijd nodig). Afhankelijk van de reinigingstechniek brengt men met een spuitlans een reinigingsmiddel aan op het dak.
  4. Reinigen van het dak. Met een hogedrukspuit wordt het dak zorgvuldig schoongespoten.
  5. Impregneren met een anti-mos middel. Dit is nodig om achtergebleven sporen en schimmels onschadelijk te maken.
  6. Dak coaten (indien gewenst). Men brengt een gekleurde coating aan op de dakbedekking waardoor deze er weer als nieuw uitziet en beter beschermd is tegen nieuwe aangroei van mossen en algen.

Wordt het dak belopen tijdens het reinigen?

Nee, meestal is dat niet nodig. Doorgaans gebruikt men een ladder en een telescopische lans voor het ontmossen van het dak. Bij moeilijk bereikbare daken zet men soms een hoogwerker in.

Leien dak ontmossen

Leien worden meestal gereinigd onder hoge druk. Soms gebeurt dat met koud water, soms met heet water of stoom. Dit is afhankelijk van de aard van de vervuiling. Meestal gebruikt men een roterende sproeikop (vuilfrees) om het mos goed van de ondergrond los te maken. Nadat de leien zijn schoongespoten brengt men op het dak een een biologisch anti-mos product aan. Dit middel zorgt ervoor dat ook de kleinste sporen en schimmels afsterven waardoor deze niet meer kunnen uitgroeien tot mos (vooral ter bestrijding van korstmossen).

Ontmossen van asbest leien

Vermoed je dat er asbest leien op het dak liggen? Ga dan zeker niet aan de slag met een hogedrukspuit of een ruwe borstel, want hierdoor komen onherroepelijk schadelijke, minuscule asbestvezels vrij. De vezels raken makkelijk door de wind verspreid en kunnen bij inademing schade aan de longen veroorzaken. Asbest leien mag je dus niet mechanisch reinigen. Ze hebben hun dienst gedaan en zijn aan vervanging toe. Schakel dus een dakdekker in. Deze weet precies hoe om te gaan met asbest leien en kan je verder adviseren over de mogelijkheden. Mocht het gaan om een oppervlakkige vervuiling, dan kun je ook overwegen om een schampoo voor daken of een ander reinigingsmiddel te gebruiken dat je alleen maar op het dak hoeft te vernevelen (dus zonder fysieke reiniging).

Tip: Meer informatie over asbest leien en hoe je ze kunt herkennen vind je hier. http://www.eternit.be/asbest/eternit-en-asbestcement/

Dakpannen ontmossen

Betonpannen of kleipannen worden doorgaans op dezelfde manier ontmost als leien. Bij een forse vervuiling gebruikt men nagenoeg altijd een hogedrukspuit. De druk varieert daarbij van 30 tot 130 bar en wordt afgestemd op het type dakpan, de leeftijd van de pan en de mate van vervuiling. Oude pannen zijn gevoeliger voor beschadiging dan nieuwe pannen, maar ook bij nieuwe dakpannen mag men niet roekeloos te werk gaan, omdat de beschermende coating hierdoor beschadigd raakt.

Tip: Wil je dat het dak er na reiniging weer als nieuw uitziet? Laat het dak dan coaten. Men brengt dan een gekleurde coating op de pannen of leien aan waardoor ze er weer perfect uitzien en goed beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Kan ik het dak ontmossen met bleekwater?

Het kan wel, maar het is om meerdere redenen niet aan te raden. Bleekwater is niet goed voor het milieu en als het bij de plantjes in je tuin of op je strak onderhouden grasmat terecht komt, zul je door de verkleuring van de blaadjes ook meteen van de schadelijkheid overtuigd zijn. Bleekwater tast de oppervlaktestructuur van sommige kalkhoudende steensoorten aan. Denk aan betonklinkers, betonpannen of blauw hardsteen.

In hoeverre beschadiging optreedt hangt af van de concentratie bleekwater, maar beter gebruik je het helemaal niet voor het ontmossen van je dak. Er zijn tegenwoordig voldoende milieuvriendelijke alternatieven te koop.

Dak ontmossen prijzen

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het ontmossen van een dak. De prijzen zijn per m², inclusief btw. De prijs is voor het grootste deel afhankelijk van het soort dak, de grootte en de bereikbaarheid. Het reinigen van moeilijk bereikbare daken is over het algemeen duurder, omdat er een hoogwerker aan te pas moet komen of ander aangepast materiaal.

Prijs per m² Offerte
Dak ontmossen €10 – € 15* Offerte
Dak ontmossen en coaten € 25 – € 35* Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Dak laten ontmossen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte