Zonnepanelen reinigen

Hoe moet ik mijn zonnepanelen reinigen? Het antwoord op deze vraag en op vele andere vragen over het schoonmaken van zonnepanelen, vind je hier.

Waarom de zonnepanelen reinigen?

Schone zonnepanelen presteren beter dan vuile zonnepanelen. Door het regelmatig schoonmaken van de panelen kun je een rendementsverbetering behalen van 3 tot 5 procent. Sommige reinigingsfirma’s schermen met percentages van 10 tot 15%, maar zulke percentages zijn nauwelijks realistisch en gelden alleen voor zonnepanelen die zwaar vervuild zijn.

Veel voorkomende verontreinigingen

 Zonnepanelen raken voornamelijk verontreinigd door:

  • Vogelpoep
  • Atmosferische vervuiling (roet en fijnstof)
  • Algen (alleen aan de rand aan de onderzijde van de panelen)
  • Zoutaanslag (alleen in kustgebieden)

Hoe kan ik de zonnepanelen zelf reinigen

Zonnepanelen reinig je bij voorkeur met osmosewater en een telescopische steel met een zachte kunststof borstel. In plaats van osmosewater kun je ook onthard water (uit een waterverzachter) gebruiken. Beschik je niet over osmosewater of onthard water, reinig de panelen dan met wat leidingwater en een spons of zachte borstel, maar zeem de panelen hierna gelijk droog! Door ze gelijk droog te maken na het reinigen voorkom je kalkvlekken.

Zonnepanelen reinigen met borstel

Waarom osmosewater gebruiken bij het reinigen?

Standaard leidingwater bevat een bepaalde concentratie kalkzouten. De hoogte van deze concentratie is afhankelijk van het gebied waar je woont. Hoe meer kalkzouten er in het water opgelost zijn, des te harder het water. Door te reinigen met hard water veroorzaak je kalkvlekken op de panelen, waardoor ze minder gaan presteren. Osmosewater is volledig vrij van verontreinigingen en bij het drogen van de panelen ontstaan er geen strepen of kalkvlekken. Tevens heeft osmosewater een hoog reinigend vermogen, vooral op atmosferisch vervuilde oppervlakken (zoals ramen en zonnepanelen). Professionele glazenwassers en reinigers gebruiken om deze reden altijd osmosewater.

Tip: Let op vogelpoep. Vogelpoep veroorzaakt schaduw op het paneel waardoor rendementsverliezen ontstaan.

Welke reinigingsmiddelen kan ik gebruiken?

Gebruik je osmosewater of onthard water, dan heb je in principe geen reinigingsmiddel nodig. Professionele reinigers doen het meestal ook zonder reinigingsmiddel. Wil je het toch gebruiken, kies dan voor een neutrale reiniger (zonder zeep) waarmee je normaal gesproken ook streeploos de ramen zou reinigen. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen in de handel waarmee je streeploos kunt reinigen. Gebruik in ieder geval nooit schurende, zure of agressieve schoonmaakmiddelen zoals Ciff, azijn, chloor, ammoniak, enz. Met deze middelen veroorzaak je niet alleen schade aan de panelen, maar mogelijk ook aan de coating van de dakbedekking.

Welke periode is het meest geschikt?

Reinig zonnepanelen aan het begin van de lente. Zo profiteer je in de maanden mei, juni en juli optimaal van het grote aantal zonuren.

Hoe vaak de zonnepanelen (laten) schoonmaken?

Dat hangt af van de hellingsgraad waaronder de panelen zijn geplaatst en van een aantal omgevingsfactoren. Zonnepanelen op een plat dak, die onder een hoek van 10 graden of minder geplaatst zijn, zullen sneller vervuilen dan zonnepanelen die steil geplaatst zijn. Dit komt doordat ze iets minder effectief schoongespoeld worden door het hemelwater. Kosteneffectief gezien laat je de panelen het best eens in de twee jaar schoonmaken. Doe je het zelf, doe het dan elk voorjaar.

Tip: Zorg dat de panelen niet warm zijn als je ze reinigt. Reinig ze bijvoorbeeld op een bewolkte dag ergens in het voorjaar. Let vooral op de onderzijde van de panelen. Hier hoopt zich het meeste vuil op.

Werkwijze zonnepanelen reinigen

Het reinigen van zonnepanelen gaat op relatief eenvoudige wijze. Bij zonnepanelen op een hellend dak maakt men de panelen vanaf de grond schoon met osmosewater en een lange telescopische steel met daarop een zachte borstel gemonteerd. Bij platte daken werkt men vanaf het dak. Soms gebruikt men een reinigingsmiddel, maar dit is afhankelijk van het soort vervuiling. Door gebruik van osmosewater hoeven de panelen na het reinigen niet met de hand drooggemaakt te worden. De panelen drogen vanzelf streeploos op.

Zonnepanelen laten reinigen

Zie je het niet zitten om de panelen zelf te reinigen? Laat het dan over aan een reinigingsbedrijf. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want het reinigen is niet bijzonder duur. Bovendien gaan de panelen beter presteren waardoor je de investering snel hebt terugverdiend, zeker als je een grote installatie hebt.

Zonnepanelen reinigen prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het reinigen van zonnepanelen. De prijs is afhankelijk van het aantal panelen en de bereikbaarheid van de panelen. Hoe meer panelen, hoe goedkoper de prijs per paneel.

Aantal panelen Prijs Offerte
10 stuks € 75 - € 80* Offerte
15 stuks € 85 - € 90* Offerte
25 stuks € 100 - € 115* Offerte

Bespaar tot 30% op uw dakwerken

Zonnepanelen plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte