Stalen dakplaten & overzetdak plaatsen

Stalen dakplaten zijn zowel geschikt voor renovatie als voor nieuwbouw, men noemt ze ook wel overzetdaken. Ontdek hier welke soorten er zijn en wat het plaatsen per vierkante meter kost.

Soorten stalen dakplaten

Je kunt ruwweg drie soorten metalen dakpanelen onderscheiden:

 • Stalen dakplaten voor overzetdaken (ook wel dakpanplaten genoemd)
 • Geprofileerde metalen dakplaten (voor garages, fabrieksgebouwen, loodsen, stallen)
 • Metalen sandwichplaten (geïsoleerde dakplaten voor garages, stallen, loodsen)

Uitvoeringen en kleuren

Wil je een overzetdak plaatsen van metalen dakplaten, dan kun je kiezen uit een aantal vormen, kleuren en afwerkingen. Populair zijn de klassiek golvende dakpan platen en de industrieel golvende platen. Deze zijn antraciet gekleurd, maar er zijn nog ook nog andere varianten waaruit je kunt kiezen (bijvoorbeeld de meer klassieke, roodoranje dakplaten). De meeste dakpanplaten zijn glad afgewerkt en geven het dak het uitzicht van een traditioneel pannendak of leien dak. Daarnaast zijn er metalen dakplaten met een granulaat coating. Door deze speciale coating lijkt het net alsof het dak is afgewerkt met shingles of roofing. Tevens heeft de coating een geluiddempende functie.

Overzetdak met stalen dakplaten

Met lichtmetalen dakplaten renoveer je een dak dat voorzien is van kunstleien, shingles of roofing snel en efficiënt. De bestaande dakbedekking kan gewoon blijven zitten en doet dienst als onderdak voor de nieuwe dakbedekking. De lichtgewicht dakplaten worden met behulp van een houten lattenconstructie op het bestaande dak bevestigd. Na montage heeft het dak het uitzicht van een traditioneel pannendak.

Tip: Bij gebruik van stalen dakplaten moet de hellingsgraad van het dak minimaal 10 graden bedragen.

Voordelen van renovatie met stalen dakplaten (overzetdak)

 • Stalen dakplaten zijn een stuk goedkoper dan nieuwe leien of shingles.
 • De huidige dakbedekking hoeft niet verwijderd te worden.
 • De huidige dakbedekking gaat dienst doen als onderdak (winddicht, waterdicht)
 • Snelle plaatsing (dus kostenbesparend)
 • Lange levensduur (30-50 jaar, afhankelijk van de coating)
 • Niet gevoelig voor mosaangroei (bij een gladde afwerking)

Nadelen van een overzetdak

 • Mochten er zich na het plaatsen van de dakplaten lekkages voordoen, dan zijn deze lastig op te sporen. De oude dakbedekking is immers niet meer toegankelijk.
 • Metalen dakpanplaten zijn gevoelig voor deuken. Wanneer het dak eenmaal is gerenoveerd, mag je er dus niet zomaar meer overheen lopen.
 • Metalen dakpanelen zijn gevoelig voor condensvorming. Dit is geen probleem zolang het onderdak waterdicht is en er ventilatiepanelen toegepast worden.

Wanneer beter géén overzetdak plaatsen?

Een overzetdak is alleen geschikt voor daken waarvan de dakconstructie nog in goede conditie is. Zijn er problemen met het dak als gevolg van vocht, dan mag je niet zonder meer een overzetdak plaatsen. Eerst moet de oorzaak van het vochtprobleem worden vastgesteld en moet het dakgebinte geïnspecteerd worden op houtrot. Is het dak voorzien van asbest leien? Win dan professioneel advies in bij een dakdekkersbedrijf, want bij de montage van het dak kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen.

Plaatsen van stalen dakplaten

Bij het plaatsen van een overzetdak brengt men eerst een lattenwerk van tengellatten en panlatten aan op de dakconstructie. De afstand tussen de laten bedraagt meestal 40 cm. Bij het plaatsen van de latten is het erg belangrijk dat de nagels perfect in de gordingen, sporen of het dakbeschot terecht komen. Dit om te voorkomen dat de hele constructie bij de eerste de beste storm los komt van het dak. De dakplaten zijn makkelijk op maat te knippen met een knabbelschaar. Eenmaal op maat worden ze op het lattenwerk genageld of geschroefd (afhankelijk van het type dakplaat).

Geprofileerde stalen dakplaten

Geprofileerde stalen dakplaten worden veel toegepast als dakbedekking voor fabriekshallen, garages, loodsen, stallen en andere industriële of agrarische gebouwen. Je kunt dit soort platen ook thuis toepassen als dakbedekking voor een garage of ander bijgebouw. De dakplaten breng je met (zelfborende) schroeven aan op een houten of metalen dakconstructie.

Tip: Houd er rekening mee dat er aan de onderzijde van de platen condensvorming kan optreden. Dit kun je ondervangen door een onderdakfolie toe te passen of speciale platen te gebruiken die voorzien zijn van een anti-condensvilt.

Maximale overspanning stalen dakplaten?

Bij het gebruik van stalen dakplaten is de grootte van de overspanning afhankelijk van de dikte van de plaat en de hoogte van het profiel. Met trapeziumvormige dakplaten kun je over het algemeen de grootste overspanning bereiken (tot ongeveer 12 meter). De maximale overspanning bij het gebruik van aluminium dakplaten bedraagt gemiddeld 8 meter.

Stalen dakplaten prijzen

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van stalen dakplaten. Deze prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakplaat Prijs per m² Levensduur (afhankelijk van het soort coating) Offerte
Stalen dakplaten (overzetdak) inclusief onderdakfolie € 50 – € 60 30 - 50 jaar Offerte
Geprofileerde dakplaten € 40 – € 50 30 - 50 jaar Offerte
Geïsoleerde dakplaten (sandwich platen) € 60 – € 100 30 - 50 jaar Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw stalen dakplaten renoveren of dakpanelen vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte