Nieuw plat dak plaatsen

Plaatsing van een nieuw plat dak in roofing

Een nieuw plat dak plaatsen doe je het best nauwkeurig om waterinsijpeling en lekkage te voorkomen. Toch heeft het plat dak tal van voordelen. Hoe plaats je een nieuw plat dak en wat zijn de prijzen?

Nieuw plat dak plaatsen

Bij nieuwbouwprojecten zoals particuliere woningbouw en industriële gebouwen is het plat dak zeer populair geworden. Het voordeel van dergelijke daken is de winst aan plaats binnenin. Bij hellende daken verlies je de ruimte door de schuine dakvlakken, bij een plat dak geniet je van de volledige hoogte. Je kan van het plat dak ook een extra dakterras maken, een groendak of een daktuin. Uiteraard dien je met een juiste dakopbouw rekening te houden.

Bovendien is het ideaal om makkelijk technische installaties zoals zonnepanelen, airco en een warmtepomp te plaatsen & te onderhouden. Een groot voordeel is het gemak van uitvoeren van eventuele herstellingswerken. Kleine dakproblemen kan je zonder veel problemen zelf uitvoeren door de goede bereikbaarheid. Een extraatje is de goede en hoge graad van opvang van hemelwater, ideaal voor waterrecuperatie.

Leuke kleine daktuin op plat dak

Ook kan er eventueel later op het plat dak bijgebouwd worden zodat je een extra leefruimte kan benutten. De prijs per m² voor het bouwen van een nieuw plat dak is ook een stuk gunstiger dan een nieuw dak met schuine dakbedekking.

Platte daken hebben nog steeds een slechte reputatie maar eigenlijk is dat zo goed als verleden tijd. Vandaag de dag is de dakbedekking voor platte daken een kwalitatiever geworden waardoor de levensduur van de dakbekleding een stuk hoger is geworden t.o.v. oude dakbekledingen. Is jouw plat dak zichtbaar? Dankzij de witte PVC dakbekleding geef je jouw plat dak een moderne uitstraling. Is jouw plat dak niet zichtbaar, dan kan je kiezen voor de traditionele roofing dakdichting of voor EPDM.

Het plat dak laat ook toe om eenvoudig dakkoepels & lichtstraten te plaatsen & schoon te maken.

Video opbouw plat dak in EPDM

Opbouw plat dak

Over het algemeen wordt een nieuw plat dak opgebouwd op een draagstructuur. Dit kunnen houten balken zijn, metalen liggers, ter plaatse gegoten betonplaat of bijvoorbeeld prédallen met stortbeton zijn. Op de drager wordt het dakbeschot geplaatst. Het beschot kan bij een betonnen drager kan bijvoorbeeld bestaan uit een hellingschape. Bij een houten roostering kan het dakbeschot bestaan uit plaatmateriaal. ( OSB-platen, houten planken, mutliplexplaten, houtvezelcementplaten... ) Voorzie steeds een voldoende hellingsgraad om afwatering te garanderen. Op het dakbeschot komt het dampscherm te liggen ( bij een chape, voorzie je steeds een hechtprimer om een goede hechting van het zelfklevende dampscherm te garanderen). Vervolgens wordt de dakisolatie op het dampscherm geplaatst ( warm plat dak ) en afgewerkt met een dakdichting. Indien de drager / dakbeschot geen helling heeft, is het mogelijk om afgeschuinde isolatieplaten te gebruiken om de afwatering van minimum 1cm / m.

Soorten platte daken

Het plat dak kan op 3 verschillende manieren opgebouwd worden. Het is vooral de ligging van de dakisolatie die een rol speelt:

 1. Koud plat dak: de thermische isolatie ( platen / dekens ) worden aan de binnenzijde geplaatst.
 2. Warm plat dak: de thermische isolatie ( platen ) worden aan de buitenzijde geplaatst. ( tussen dakdichting & dakbeschot )
 3. Plat omkeerdak: de thermische isolatieplaten worden op de dakdichting geplaatst en worden door ballast ( grind ) op hun plaats gehouden.

Dakopbouw warm plat dak met houten roostering

Waar op letten bij de keuze van de dakdichting

 • Kies voor een membraan met hoge levensduur ( min.25 jaar )
 • Kies voor een membraan met hoge scheurvastheid
 • Kies voor een makkelijk verwerkbaar membraan
 • Kies voor een membraan bestand tegen perforaties
 • Kies voor een membraan dat UV-bestendig is
 • Kies voor een membraan dat het ganse jaar door verwerkbaar is
 • Kies voor een membraan, toepasbaar op alle ondergronden
 • Kies voor een membraan bestand tegen temperatuurschommelingen
 • Kies voor een membraan geschikt voor waterrecuperatie ( geen chloor / weekmakers... )

Nieuw roofindak plaatsen

Soort dakdichting

Om de waterdichting te garanderen kan je kiezen uit verschillende waterdichte kunststof membranen voor platte daken. Elk hebben ze hun eigen gemiddelde levensduur en een andere manier van montage / bevestiging. In onderstaande tabel vind je de soorten en richtprijzen voor het waterdicht maken van platte daken. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakdichting Hechting Levensduur
Roofing Mechanisch, lijmen, branden 25 - 35 jaar
EDPM Lassen, lijmen, mechanisch, los + ballast 25 - 35 jaar (of langer)
PVC Lassen 25 - 35 jaar (of langer)
TPO Lassen, lijmen 30 - 40 jaar (of langer)
Vloeibare coating Strijken 25 jaar (of langer)

Elke dakbedekking heeft een andere manier van bevestiging aan de ondergrond:

 • Koudlijmen: aanbrengen van lijm op zowel beton, hout als op oude roofing
 • Branden: wordt vooral gebruikt bij het plaatsen van de bovenste roofinglaag
 • Mechanisch bevestigen: nagelen en nieten van de onderste roofinglaag op bijvoorbeeld hout ( osb, multiplex... )
 • Zelfklevend: zelfklevende dakrollen

Groendaken

Groene daken of vegetatiedaken zijn platte daken met begroeiing. Een meer formele benaming is "begroeid dak" of "dakbegroeiing", waarbij vervolgens onderscheid gemaakt kan worden tussen "intensief" en "extensief" begroeide daken. De begroeiing kan bestaan uit vetplanten zoals vetkruid (sedum), kruiden, mos en/of gras (extensieve begroeiing). Ook struiken en bomen zijn bij bepaalde constructies mogelijk (intensieve begroeiing). Het voordeel is de hoge regenwateropname, is een goede isolator in winter en zomer, natuurlijk uitzicht, rondvliegende stofdeeltjes worden opgevangen en door de productie van zuurstof wordt de lucht gezuiverd, verhoogt de levensduur van de dakbedekking...

Soort dakdichting Richtprijs per m² Levensduur Offerte
Natuurlijk dak € 45 – € 120* 50 - 100 jaar (of langer) Offerte

Wat maakt het plat dak duurder?

Het uitwerken van dakkoepels, lichtstraten, afvoergoten en doorvoeren van schoorstenen & verluchtingselementen... maakt de kostprijs van het dak een stuk duurder. Daar het platte dak gevoelig is aan waterinsijpeling dienen alle elementen op de juiste manier uitgewerkt worden om dat ze het dakvlak als het ware "doorboren". Alle opstanden moeten voorzien worden van een extra waterkerend membraan & isolatie en dienen volgens de regels van de kunst geplaatst worden. Er mogen geen koudebruggen ontstaan en er moet een perfecte waterkering voorzien worden.

Prijs dakbedekking

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van een dakbedekking op platte daken. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakbedekking Richtprijs per m² Offerte
Roofingdak € 45 - € 50* Offerte
PVC dak € 55 - € 65* Offerte
EPDM daken € 50 - € 60* Offerte
TPO dakbedekking € 60 - € 70* Offerte
Vloeibare dakdichting Op aanvraag Offerte
Groendaken € 45 - € 120* Offerte

Zelf plat dak plaatsen

Wij raden aan een nieuw plat dak te laten plaatsen door ervaren vaklui. Dakwerkers hebben de beste materialenkennis en kunnen je adviseren wat de beste oplossing is voor jouw dak. Bovendien hebben deze vaklui een 10-jarige aansprakelijkheid waardoor je zeker bent van een goede uitvoering. Kleine herstellingswerken kan je zelf uitvoeren, denk maar aan het gebruik van een vloeibare rubbercoating, geschikt voor het herstellen, beschermen en waterdicht maken van droge platte daken.

Vergelijk de prijzen

Je kan heel wat geld besparen door gewoon een aantal offertes te vergelijken. Via onze website kan je gratis offertes aanvragen en kom je in contact met ervaren vaklui.

Bespaar uw dakwerken

Uw roofing renoveren of roofingdak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte