Nieuw hellend dak

Nieuw hellend dak plaatsen? Ontdek onze handige tips & advies waar je rekening dient mee te houden bij de keuze van de plaatsing van een nieuw schuin dak.

Vorm hellend dak

Afhankelijk van de onderbouw ( afmetingen van het gebouw ) kan je voor een bepaalde dakvorm kiezen. Populair is het zadeldak, puntdak, schilddak en wolfsdak. Heeft jouw woning een rechthoek als basis én 2 topgevels, dan zal het zadeldak de beste oplossing zijn. Heeft jouw woning een rechthoek als basis maar geen topgevels, dan is een schilddak de beste optie.

Woningen die in een L-vorm worden gebouwd zijn nog duurder aangezien de timmerwerken complexer worden, er meer goten / afvoeren / kilgoten moeten geplaatst worden enz... Ook bij de dakbedekking zullen speciale eindstukken en hulpstukken moeten geplaatst worden.

Nieuw zadeldak

Soort dakconstructie

Indien je een nieuw hellend dak wenst te bouwen dien je een dakopbouw te kiezen. De dakopbouw bevindt zich onder de dakbedekking en zorgt voor de draagkracht van het dak. Nieuwe woningen worden het meest opgetrokken in een spantendak ( sporendak), het dak van oude woningen werd meestal opgetrokken via gordingen en kepers. Indien de woning geen topgevels heeft of er zijn geen dragende muren, dan opteer je voor de opbouw van het dak het best voor een nieuw spantendak. Een oud gordingendak renoveren? Dat kan maar dan dien je wel alle kosten goed te inventariseren om te overwegen of totale vernieuwing geen betere optie is.

Dakconstructie Werkzaamheden Offerte
Spantendak Opbouw van nieuw schuin dak met houten spanten. Offerte
Gordingendak Opbouw van nieuw schuin dak met houten gordingen en kepers. Offerte

Opbouw hellend dak

Het hellend dak wordt als volgt opgebouwd ( voorbeeld houten spantendak met keramische dakpannen):

 Dakopbouw schuin dak

Dakbedekking hellende daken

Bij de plaatsing van een nieuw hellend dak dien je te kiezen uit een dakbedekking. Je kan opteren voor dakpannen ( keramische pannen, betonpannen, tegelpannen), leien ( natuurleien / kunstleien ), bitumen daksingles, dakplaten ( golfplaten, metalen dakplaten), koper of zink. In het algemeen zijn betonpannen het goedkoopst maar ze hebben een minder lange levensduur dan kleidakpannen. Natuurleien zijn een stuk duurder maar bij een goede plaatsing gaan ze een leven lang mee. Tenslotte kan je ook opteren voor daksingles, deze zijn goedkoper dan leien maar hebben een minder langs levensduur.

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van dakbedekking hellende daken. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage. Je mag gemiddeld rekenen op een kostprijs van +/- €45 / m².

Soort Richtprijs per m² Levensduur Offerte
Kleidakpan € 48 – € 55* 100 jaar (of langer) Offerte
Betonpan € 30 – € 45* 30 jaar (of langer) Offerte
Natuurleien € 100 – € 145* 75 jaar (of langer) Offerte

Dakisolatie

Tegen 2020 is het verplicht ieder dak te isoleren. Daarom worden nieuwe hellende daken het best direct geïsoleerd. Je kan kiezen uit veel soorten dakisolatie. De meest geplaatste isolatie voor hellende daken is minerale wol. Het is makkelijk verwerkbaar, licht en niet brandbaar. Afhankelijk van de dakopbouw ( spanten / gordingen / kepers ) en soort zolderruimte ( makkelijk toegankelijk / kruipzolder)  zal je moeten kiezen uit een type thermische isolatie. Je kan opteren voor isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten isolatie. In het algemeen mag je gemiddeld rekenen op een kostprijs van +/- € 18 / m².

Isolatienorm & subsidies

Vraag aan jouw architect of vakman hoe dit de dakisolatie dient te zijn om te voldoen aan de isolatienormen van Vlaanderen. Bovendien kan je misschien nog rekenen op dakisolatie premies en subsidies van de Vlaamse overheid.

Dakisolatie hellend dak

Dakconstructies maken het duurder

Soms is het nodig om dakconstructies te plaatsen in / op het schuin hellend dak. Denk maar aan de plaatsing van een dakkapel, de plaatsing van een dakvlakvenster, schouwdoorvoer... Er zijn extra timmerwerken nodig, wat meer uren en materiaalkosten met zich meebrengen. Denk maar aan het plaatsen van het plat dak van de dakkapel, uitwerken van de kilgoten, plaatsen van lokketlood tussen schoorsteen en dakvlak... Wij sommen de richtprijzen op:

Materiaal / soort werk Richtprijs Offerte
Dakvenster Plaatsing en uitwerking nieuw dakvenster Offerte
Dakkapel Plaatsing en uitwerking nieuwe dakkapel Offerte
Schouw Plaatsing en uitwerking lood schouw + schouwrenovatie Offerte

Dakgoot & dakoversteek

Niet te vergeten zijn de lood- en zinkwerken die bij het hellend dak horen. Je kan opteren voor het plaatsen van een hanggoot of een uitgewerkte bakgoot. Elke hanggoot kan bestaan uit PVC, zink, aluminium, bakgoten zijn voorzien van een bekleding in pvc of zink en van een bakgootbekleding langs de buitenkant in hout, pvc of composietmateriaal. Hoe groter de dakoversteek, hoe meer bekleding er dient aangebracht te worden.

Zelf een nieuw schuin dak plaatsen

Het dak plaatsen laat je het best over aan een vakman zoals een dakwerken. Zij zijn gewoon om te werken op grote hoogtes en hebben alle materiaal ter beschikking, denk maar aan ladders, hoogtewerker, bouwkraan...

Bovendien is het een zeer gevaarlijk werk, zij zijn op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften m.b.t. tot het uitvoeren van de dakwerken alsook voor eigen bescherming.

Doordat zij grote hoeveelheden dakbedekking afnemen, kunnen ze meestal betere prijzen verkrijgen waardoor de kost / m² dakbedekking lager zal uitkomen dan dat je deze zelf aankoopt.

Als je het werk door een geregistreerd aannemer laat uitvoeren, is hij/zij verantwoordelijk voor de uitgevoerde werken. Geregistreerde dakwerkers zijn gebonden aan hun 10-jarige aansprakelijkheid.

Ten slotte dien je nog met 2 zaken rekening te houden. Ga na bij je gemeente welke stedenbouwkundige voorschriften er van toepassing zijn indien je een volledig nieuw schuin dak wenst te plaatsen / renoveren. Het kan zijn dat je in bepaalde gevallen een architect nodig hebt. Ten slotte kan het zijn dat je recht hebt op bepaalde subsidies of premies, zeker als het om het volledig vernieuwen / isoleren van een dak gaat.

Goedkoop een nieuw dak plaatsen? Vergelijk hier de prijzen bij verschillende aannemers.

Bespaar op uw dakwerken

Uw zinkendak renoveren of zink vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte