Gordingendak plaatsen, herstellen en renoveren

Een nieuw gordingendak plaatsen kan uitgevoerd worden door een dakwerker gespecialiseerd in daktimmerwerken. Men noemt dit soort daken ook wel een keperdak.

Gordingendak opbouw

Het gordingendak bestaat uit gordingen en kepers. Het gordingendak kan bestaan uit hout of metaal. De dakconstructie werd vooral in oude woonhuizen geplaatst waarbij er minimum 2 zijmuren aanwezig waren om de gordingen in te verwerken. Is de afstand tot de 2 zijmuren te groot, dan zal men opteren om een houten gebinte in het midden te plaatsen waarop de balken komen op te rusten. Op de gordingen worden vervolgens op regelmatige afstand kepers geplaatst waarop het onderdak en de dakbedekking komt te liggen. Dit soort daktype is veel moeilijker te plaatsen dan bijvoorbeeld de plaatsing van een spantendak.

Nieuw gordingendak plaatsen

De plaatsing van een nieuw keperdak is specialistenwerk. Enkel ervaren dakwerkers kunnen het op een correcte wijze bouwen. Niet alleen het timmeren van de houten dakconstructie maar ook de uitwerking van dakvlakvensters, het plaatsen van de dakkapel, aansluiting schouw met bijhorende loodwerken, plaatsen van kilgoten, correct plaatsen van het onderdak en bijhorende dakbedekking in pannen / leien / dakplaten, aansluiten en plaatsen van de waterafvoeren, uitwerken van de dakgoot... Een nieuw keperdak maken? Vergelijk eerst de prijs en bijhorende kosten via verschillende offertes.

Houten gordingendak vernieuwen & renoveren

Na verloop van tijd ontstaan er problemen aan een gordingendak. Denk maar aan wat insijpelend vocht of algemene vochtproblemen met het hout kan doen. Houtrot, schimmels, muffe geur, insecten, houtworm ( boktor )... alles tast de houten structuur aan waardoor het volledig dient vernieuwt te worden of deels gerenoveerd dient te worden. Een dak in slechte staat, verliest haar draagkracht waardoor instorting kan plaatsvinden. Sneeuw dat op het dak blijft liggen, zorgt voor extra belasting. Rotte houten balken en rotte planken, slechte kepers, oude pannelatten... dienen weggenomen te worden en te worden vervangen door nieuw hout.

Ook de dakbedekking dient vervangen te worden op het gordingendak, denk maar aan het vervangen van dakpannen of het vernieuwen van een leiendak. Enkel als het gebinte en het onderdak in orde is, kan er overgegaan worden tot de plaatsing van een nieuwe dakbedekking.

Een gordingendak renoveren is ook van toepassing als het bijvoorbeeld geen onderdak aanwezig is. Vocht en stuifsneeuw zorgen voor vochtinsijpeling in de zolderruimte. Kies daarom steeds voor de plaatsing van een nieuw onderdak. Wens je de zolderruimte ook te bewonen, kies dan zeker voor de plaatsing van isolatie tussen de kepers.

Dakisolatie gordingendak

Zowel huiseigenaren als verhuurders van woningen, dienen hun gordingendak te isoleren. Dakisolatie aanbrengen in het gordingendak is niet zo moeilijk. Afhankelijk van de dikte van de kepers, zal de dakisolatie tussen de kepers geplaatst worden met glaswol of half-stijve isolatiematerialen. Zijn de kepers niet hoog genoeg, dan kan een extra isolatieplaat tegen de kepers aangebracht worden. Het gordingendak isoleren zorgt voor een zeer grote energiebesparing.

Prijzen gordingendak

Daktimmerwerken Offerte
Nieuw spantendak plaatsen Offerte
Spantendak vervangen & renoveren Offerte
Dakisolatie spantendak plaatsen Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw gordingendak plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte