Zadeldak plaatsen, herstellen en renoveren

Het zadeldak is de meest gebouwde dakconstrcutie in België en laat toe om verschillende soorten dakafwerking te gebruiken.

Wat is het zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw.

Wanneer de dakschilden, op één en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak. Het zadeldak heeft meestal 2 topgevels.

Het klassieke zadeldak is ideaal om het regenwater vlot af te voeren en ook prima bestand tegen windstoten. Het is door de band genomen ook de meest prijsbewuste keuze omdat er gewerkt kan worden met goedkopere isolatiematerialen zoals glas- of rotswol en goedkope dakbedekking zoals dakpannen.

Tip: hoe complexer de dakstructuur, hoe meer hulpstukken je nodig hebt en hoe duurder het wordt.

Dakconstructie zadeldak

De dakconstructie van dit type dak bestaat meestal uit het spantendak ( geprefabriceerde houten dakspantenstructuur ) of gordingendak en is meestal voor particuliere woningen opgetrokken in een houten dakconstructie van balken, gordingen, kepers, sporen... gebouwd in Oregon (douglas), Roodnoorse den en Epicia.

Over het algemeen is het plaatsen van een gordingendak duurder omdat er met meer en zwaarder hout dient gewerkt te worden. Het gordingendak dient ook minimaal 2 draagmuren ( topgevels / zijgevels ) te hebben om de gordingen op te laten rusten. Het spantendak heeft het voordeel licht hout te gebruiken en plaatst sneller dan het gordingendak.

Dakbedekking zadeldak

Welke soort dakbedekking is geschikt voor het zadeldak? Bijna elke soort dakbedekking is geschikt voor het zadeldak. Voor particuliere woningen zijn dakpannen, betonpannen, leien en tegelpannen de meest voor de hand liggende keuze. Het aanbod is enorm groot. Je kan kiezen tussen tal van afmetingen, kleuren en vormen.

Tip: Hou bij de keuze van jouw dakbedekking rekening met de hellingsgraad van het zadeldak. Voor elke soort bestaat er een minimum hellingsgraad van het dak.
Dakbedekking Min. hellingsgraad Gemiddelde levensduur
Dakpannen ( gebakken ) Min. 20° - 25° 100 jaar of langer
Tegelpannen ( gebakken ) Min. 35° 100 jaar of langer
Betonpannen Min. 15° 30 - 50 jaar of langer
Natuurleien Min. 20° - 25° 75 - 100 jaar of langer
Kunstleien Min. 15° 30 - 35 jaar of langer
Dakplaten Min. 10° 30 - 50 jaar of langer
Zink Min. 3° 70 - 100 jaar of langer
Koper Min. 3° 70 - 90 jaar of langer

Zadeldak herstellen & renoveren

Het dakhout, dakisolatie of dakbedekking kan perfect herstelt worden of gerenoveerd worden en vervangen worden door nieuw materiaal. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een overzetdak. Via metalen dakpanelen gaat men over de oude dakbedekking in een mum van tijd een nieuw dak plaatsen.

Veel voorkomende dakwerken zijn:

  • dakpannen zadeldak herstellen;
  • zadeldak totaal renoveren;
  • afvoergoten zadeldak vervangen;
  • dakgoot zadeldak herstellen;
  • zadeldak vernieuwen;
  • dakkapel op zadeldak plaatsen;
  • dakvenster in zadeldak plaatsen:
  • leien op zadeldak plaatsen;
  • zadeldak vervangen;

Prijzen

Dakwerken Offerte
Nieuw zadeldak plaatsen Offerte
Bestaand zadeldak herstellen & renoveren Offerte
Dakbedekking zadeldak vernieuwen Offerte
Dakvenster in zadeldak plaatsen Offerte
Dakkapel op zadeldak plaatsen Offerte
Zadeldak isoleren Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw zadeldak renoveren of zadeldak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte