Dakkapel plaatsen, renoveren & vernieuwen

De dakkapel is een dakconstructie die zowel op maat wordt gemaakt als préfabvorm te verkrijgen is. Wij geven meer informatie over de dakkapel renovatie, dakkapel herstellen, soorten, prijzen, reiniging...

Nieuwe dakkapel plaatsen: opbouw constructie

De constructie van een ter plaatse getimmerde dakkapel bestaat uit houten balken, liggers en plaatmateriaal. De bestaande dakconstructie dient immers onderbroken te worden om de dakkapel te kunnen bouwen of plaatsen. Afhankelijk van het soort dak, wordt gekozen voor de juiste constructie.

De opbouw van de dakkapel bij een spantendak zal er anders uitzien dan bij de opbouw op een gordingendak. Ook het dak kan anders opgebouwd zijn. Meestal wordt ervoor gekozen een dakkapel met plat dak te bouwen, maar er bestaan ook modellen met een zadeldak.

De dakkapel bestaat meestal uit een houten constructie ter plaatse gemaakt of als een préfabconstructie gemaakt in het magazijn. Het dak kan bestaan uit een plat dak of hellend dak met nokverhoging. De afwerking van de zijkant van de dakkapel kan bestaan uit sidings ( houten planchetten ) of volle plaatbekleding in kunststof of hout bekleed met kunststof. ( Keralit, Trespa ) Er kan ook geopteerd worden voor en afwerking in koper of zink.

Voordelen van een dakkapel

De dakkapel laten zetten brengt een aantal voordelen met zich meer, denk maar aan:

  • Extra licht in kamers;
  • Meerwaarde woning;
  • Zicht naar buiten toe;
  • Vergroot het ruimtelijk gevoel

Welke soorten dakkapellen bestaan er

Er bestaan een aantal soorten dakkapellen:

  • Dakkapel op maat gemaakt: wordt te plaatse op maat gemaakt
  • Préfab dakkapel: wordt in de werkplaats gemaak en in 1 stuk geplaatst
  • Stijl: moderne dakkapel, klassieke dakkapel, landelijke dakkapel
  • Houten dakkapel: hou rekening met periodiek schilderwerk ( lakken / beitsen )
  • Kunststof dakkapel: geen schilderwerken wel reinigen en schoonmaken

Dakbedekking

Het kan zijn dat op termijn de dakkapel dient gerenoveerd te worden. Bij de dakkapel renovatiewerken worden alle rotte, versleten en loszittende onderdelen verwijdert en vervangen door nieuwe materialen.

Denk maar aan het vervangen of vernieuwen van de bitumen / roofing dakbekleding of de EPDM dakbekleding. De dakbekleding van het plat dak of hellend dak kan onder invloed van vocht en uv-straling op termijn blazen en scheuren beginnen vertonen waardoor waterinsijpeling voorkomt. Maar ook dakpannen, leien, kunstleien, golfplaten...moeten bijvoorbeeld na stormweer vervangen of herstelt te worden.

Wandbekleding

Ook kan het zijn dat de bekleding van de dakkapel dient vervangen te worden. De houten bekleding, bekleding in kunststof, koper of zink dient op termijn vervangen te worden.

Waterafvoer & schrijnwerk

Kleine herstellingswerken zoals het vernieuwen en vervangen van de waterafvoer en dakgoot, renoveren van de gevelbekleding, vervangen van het buitenschrijnwerk door bijvoorbeeld ramen in dubbel glas... Vergeet niet het vervangen of herstellen van alle loodslabben die gelegen zijn tussen de dakbedekking, het dak en de wanden van de kapel.

Houten constructie

Maar ook structureel kunnen er problemen ontstaan. Slecht onderhouden zolders hebben te kampen met houtrot, insecten, vocht met als gevolg schimmelvorming in de dakconstructie waardoor er instortingsgevaar kan ontstaan. Ook houtworm kan zorgen voor problemen. In dat geval is het vervangen van de dakkapel de beste optie. Ook het buitenschrijnwerk dient op termijn herstelt of vervangen te worden. Denk maar aan houten ramen die in de dakkapel verwerkt zijn.

Dakkapel onderhouden: verven en schoonmaken

Uiteraard is het mogelijk mits een aantal kleine ingrepen de levensduur van de dakkapel te verlengen. Denk maar aan het schilderen van de dakkapel, het laten schoonmaken van ramen en wandbekleding.

Dakkapel isoleren

Zeer veel warmte gaat via het dak verloren, zeker via een dakkapel aangezien deze de dakconstructie onderbreekt. De dakkapel zou zonder de nodige isolatie aanzien worden als een ernstige koudebrug. Dankzij de juiste dakkapel isolatie, spaar je geld én warmte. Zowel de wanden als het dak van de dakkapel dienen voorzien te worden met isolatie. Deze dient nauw aan te sluiten aan de dakisolatie.

Prijzen dakkapel

Dakkapel werkzaamheden Offerte
Nieuwe dakkapel plaatsen Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw dakkapel renoveren of dakkapel vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte