Dakvenster plaatsen & dakvenster vervangen

Het dakvenster zoals een Veluxraam zorgt voor natuurlijk licht in de zolderruimte. Een nieuw dakvlakvenster plaatsen dient steeds volgens de voorschriften van de fabrikant geplaatst te worden. Oude dakramen zijn ook vervangbaar.

Types dakvensters

 • Tuimeldakvenster: standaard dakvenster
 • Dakvenster met verhoogde tuimelas
 • Dakvenster met verhoogde tuimelas en benedenlicht
 • Uitzet-tuimeldakvenster
 • Balkondakvenster
 • Elleboogvenster
 • Uitstapvensters

Dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakvenster in een bestaand dak of nieuw dak is niet zo moeilijk. Dit kan zowel in een geïsoleerde als niet-geïsoleerde zolderruimte. Is jouw dak al dan niet geïsoleerd, dan zal eerst een mangat langs de binnenzijde van de zolderruimte gemaakt worden. Hierbij dient de zolderafwerking ( gyproc, kunststof bekleding, houten planchetten ), dakisolatie, kepers, dakhout, onderdak, pannelatten, stoflatten, dakbedekking... verwijdert te worden op de plaats waar het dakvenster zal geplaatst worden.

Tip: Verwijder eerst de dakbedeking ( pannen, leien... ) langs het mangat vooraleer je de spantbenen doorzaagt. Zo dienen de spanten minder gewicht te dragen en vallen de pannen niet door het mangat.

Vervolgens wordt via een aantal nieuwe houten planken een raveel voor het dakvenster gemaakt. Het raveel is het houten binnenkader waarin de velux wordt geplaatst. Als de raamopening en het raveel klaar is, wordt het binnenkozijn via bevestigingsplaatjes vastgemaakt aan het raveel. Vervolgens wordt er langs de buitenzijde, rondom rond het dakvenster, een waterkering in de vorm van een gootstuk geplaatst in lood of EPDM. Deze zorgt voor een waterdichte verbinding tussen het binnenkozijn en de dakpannen.

Dakpannen die te groot zijn worden verkleint tot ze passen rondom het dakvlakvenster. Ze worden extra vastgemaakt aan de dakpanlatten. Vervolgens wordt het buitenprofiel geplaatst en als laatste het raamvleugel. Werk vervolgens de dakisolatie langs de binnenzijde af.

Laat een dakvenster steeds door een vakman plaatsen. Zij maken het dakraam volgens de regels van de kunst en zorgen voor een 100% waterdichte oplossing. Uiteraard kan je ook een dakraam online kopen maar dan sta je zelf in voor de montage ervan. Je kan in dat geval niet rekenen op een garantie van de plaatsing, wel geniet je van garantie op het materiaal.

Merken & fabrikanten

 • Velux: fabrikant dakvensters
 • Fakro: fabrikant dakvensters

Opties & accessoires

Belangrijk bij de plaatsing van een dakraam is dat er ventilatierooster aanwezig is en dat je kiest voor thermisch isolerende beglazing. Vraag ook na of het mogelijk is een rolgordijn en/of vliegenraam / muggenhor te plaatsen. Je ramen via een afstandsbediening besturen is makkelijk bij moeilijk bereikbare venters. Of wens je een rolluik te plaatsen? Vraag goed na wat de opties zijn bij de plaatsing of vervanging van dakramen.

Soorten dakvensters

 • Houten dakvensters: gemaakt uit vacuüm geïmpregneerd grenenhout + trnasparante vernislaag
 • Gelakte dakvensters: speciaal voor vochtige ruimtes
 • PVC dakvensters: aluminium-kunststof meerkamer profiel

Dakraam vervangen & beglazing vervangen

Dakvenster vervangen door een nieuw exemplaar? Dat is mogelijk. De installateur plaatst niet alleen nieuwe dakramen maar doet ook aan dakvenster renovatie. Het kader van bijvoorbeeld een oud houten veluxraam kan bijvoorbeeld vervangen worden door nieuw PVC dakraam. Het is ook mogelijk om enkel de beglazing te vervangen. Moderne thermische beglazing voor dakramen hebben een hoge geluidsweerstand ( contactgeluid, omgevingsgeluid ) en zijn thermische isolerend.

Tip: Om de beglazing of het dakvenster volledig te vervangen, dien je steeds in het bezit te zijn van het referentienummer van uw dakvenster. Dit kan je vinden op de zijkant van het bewegend deel.

Prijzen dakventers

Werkzaamheden Offerte
Nieuw dakraam plaatsen Offerte
Bestaand dakvenster verwijderen Offerte
Bestaand dakvenster vervangen Offerte


Bespaar op uw dakwerken

Uw veluxvensters door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte