Leien leggen

Leien zijn geschikt voor uiteenlopende dakvormen en passen zowel bij een klassieke als een moderne architectuur. Lees hier welke soorten leien er zijn en wat het plaatsen per vierkante meter kost.

Soorten leien

Er zijn twee soorten leien waarmee je een dak kunt bekleden: natuurleien en kunstleien. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen, kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Leien zijn vierkant of rechthoekig van vorm en de hoeken zijn steeds recht of afgerond. Ze worden doorgaans geplaatst op daken met een minimale dakhelling van 20-25 graden. Verschillende plaatsingswijzen zijn daarbij mogelijk. De kleur van de lei en de plaatsingswijze zijn uiteindelijk bepalend voor de esthetiek van het dak.

Kunstleien

Kunstleien zijn vanwege hun gunstige prijs-kwaliteitverhouding erg populair. Ze worden gemaakt van vezelcement. Dit is portlandcement waaraan sterke kunststof vezels zijn toegevoegd. Om ze goed te beschermen tegen veroudering en vervuiling voorziet men de leien in de fabriek van een beschermende coating. Kunstleien zijn, in tegenstelling tot natuurleien, vorm- en maatvast en hierdoor erg geschikt voor strakke, minimalistische dakvormen.

Natuurleien

Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen dat afkomstig is uit Europa, Amerika, Azië of Afrika. Elke lei is uniek van kleur en structuur en de minieme imperfecties die inherent zijn aan een natuurproduct geven een natuurleien dak zijn unieke, authentieke uitstraling. Bij het aanschaffen van natuurleien kun je kiezen uit een aantal verschillende kleuren. De antracietkleurige leien zijn vanwege hun neutrale uitstraling en prijs vrij populair, maar zeer mooi zijn ook de leien met paars- en groentinten en de bontgekleurde leien. Laatst genoemde exclusieve soorten zijn wel vrij prijzig.

Voordelen van leien als dakbedekking

  • Kunnen toegepast worden op complexe dakvormen.
  • Verschillende plaatsingswijzen mogelijk (halfsteensverband, dubbele dekking, open voeg, enz).
  • Kunnen indien gewenst doorlopend op het dak en de gevel geplaatst worden (zonder zichtbare onderbrekingen).
  • Licht van gewicht (kunstleien wegen gemiddeld 20 kg per m²)
  • Goede bescherming tegen slagregens

Verschillen tussen kunstleien en natuurleien

Kunstleien Natuurleien
Zeer budgetvriendelijk Relatief duur
Levensduur: 30 - 35 jaar Levensduur: 75 - 100 jaar
Geschikt voor moderne architectuur Geschikt voor moderne en klassieke architectuur
Geen kleurverschil tussen de leien Kleurverschillen kunnen voorkomen
Perfect vorm- en maatvast Kleine maatverschillen kunnen voorkomen
Enigszins poreus (nemen vocht op) Niet poreus (neemt nagenoeg geen vocht op)
Gevoelig voor mosvorming Minder gevoelig voor mosvorming
Kan op allerlei manieren geplaatst worden Beperkt aantal plaatsingswijzen

Levensduur van leien

Kunstleien gaan gemiddeld 30-35 jaar mee en soms ook langer. Meestal krijg je 30 jaar garantie op de intrinsieke waarden (wateropslorping, vorstweerstand en buigsterkte) en 15 jaar op het uitzicht van de lei. De levensduur is voornamelijk afhankelijk van de oriëntatie van het dak en van de locatie. Een dak dat bijvoorbeeld omringd is door bomen zal door de schaduw lang vochtig blijven. Mossen en algen krijgen dan de kans om zich aan het dak te hechten. Kunstleien zijn poreuzer van structuur dan natuurleien en daarmee ook gevoeliger voor aangroei van mossen en algen (vooral korstmossen). Natuurleien zijn erg compact van structuur en nemen nagenoeg geen vocht op. De levensduur ervan bedraagt 75-100 jaar.

Leien plaatsen

Het plaatsen van leien is een specialistische klus waarbij heel wat vakmanschap komt kijken. De leien worden met roestvrijstalen leihaken aan de tengellatten en panlatten bevestigd. De plaatsingswijze is afhankelijk van het soort lei en het type dak.

Veel toegepaste plaatsingswijzen

Dubbele dekking Dubbele dekking met open voeg Enkelvoudige horizontale dekking Enkelvoudige ruitdekking
Meest toegepaste systeem. Zeer degelijk (perfect waterdicht) wel iets duurder Vooral geschikt als gevelbekleding Minder overlappingen dan bij enkelvoudige ruitdekking (dus goedkoper) Beter qua prijs dan dubbele dekking
2 leidiktes boven elkaar Tussen 2 leien een voeg Leien worden horizontaal bevestigd Leien worden als ‘ruit’geplaatst. In het midden van elk element één leidikte.
Geschikt voor alle soorten rechthoekige leien Niet geschikt voor gebouwen met een hoge regenbelasting

Onderhoud van een leien dak

Elk dak wordt na een bepaalde tijd vuil en ook bij een leiden dak kun je te maken krijgen met aangroei van mossen. Deze hechten zich vooral goed op natte, vervuilde ondergronden. Hoe snel mosaangroei optreedt hangt af van:

  • De oriëntatie van het dak
  • De omgeving (aanwezigheid van groenzones in de omgeving, bijvoorbeeld bomen)
  • Ventilatie tussen het onderdak en de leien (een goede verluchting leidt minder snel tot problemen.)
  • Zure regen (mossen en algen gedijen goed in een zuur milieu)

Om aangroei van mossen en algen te voorkomen is het aan te raden om het dak periodiek te behandelen met een anti-mos product. Verwijder bladafval zo veel mogelijk en zorg ook dat de regenafvoeren schoon zijn. Hoe vaak je dit doet en welk product je het beste gebruikt hangt af van het soort lei (kunstlei of natuurlei). Meestal ben je het beste af met een biologisch anti-mos middel. Informeer bij twijfel altijd bij de fabrikant van de daklei of laat het reinigen over aan een gespecialiseerd reinigingsbedrijf.

Tip: Wil je de leien reinigen? Ga dan niet zelf met een hogedrukspuit aan de slag, omdat je hiermee de leien ernstig kunt beschadigen.

Leien dak prijs per m²

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van leien. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort Prijs per m² Levensduur Offerte
Kunstleien € 65 – € 85 30-35 jaar (of langer) Offerte
Natuurleien € 100 – € 145 75-100 jaar (of langer) Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw leiendak renoveren of leien vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte