Hellend dak isoleren

Het het plaatsen van dakisolatie op hellende daken behoort tot de taak van de dakwerker. Wij geven een overzicht van de dakisolatie soorten & richtprijzen.

Spantendak isoleren

Het hellend spantendak bestaat uit verschillende sporen ( spanten ) die op gelijkmatige afstand ( 30 cm / 60 cm ) van elkaar geplaatst worden. Tussen de spanten wordt de dakisolatie geplaatst. Meestal gaat men bij nieuwbouw opteren om glaswol of rotswol te plaatsen. De hoogte van de spantbenen zullen bepalen wat de maximum dikte van het isolatiemateriaal kan zijn. De minimumdikte van dakisolatie voor hellende daken zal bepaald worden door de huidige minimale Rd-waarde en de lambdawaarde van het isolatieproduct. Over het algemeen moet een dikte van 15-16 cm volstaan om een hellend dak met glaswoldekens te isoleren. Kies je voor glaswolplaten of kunststofplaten, dan kunnen diktes van 6 cm volstaan. Laat altijd de dikte berekenen door een isolatiespecialist of bij vakman die jouw hellend dak zal isoleren.

Is de hoogte van de spanten niet hoog genoeg ( < 15 cm ) dan kan je opteren om dakisolatie tussen de spanten te plaatsen ( glaswoldekens / rotswoldekens ) én vervolgens een extra laag isolatieplaten te plaatsen tegen de spanten. Zo geniet je toch van voldoende thermische isolatie ook al zijn de spanten niet hoog genoeg.

Soorten dakisolatie

Over het algemeen bestaat dakisolatie voor hellende daken uit dekens, half-stijve platen of stijve platen. Er kan gekozen worden uit minerale wol, kunststof dakisolatie of natuurlijke dakisolatie.( cellulosevlokken, houtwol, kurk, kokosvezels, schapenwol... ) Bij moeilijk bereikbare zolders of complexe dakconstrcuties ( kruipzolders, kan geopteerd worden om de dakisolatie te spuiten of te blazen ( inblaaswol ).

Soort Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
Glaswol ( minerale wol ) 0,032 - 0,040 16 cm
Rotswol 0,035 - 0,042 17 cm
PIR isolatieplaten 0,023 - 0,032 12 cm
EPS isolatieplaten 0,033 - 0,042 17 cm
XPS isolatieplaten 0,029 - 0,038 15 cm
Gespoten PUR 0,023 - 0,032 12 cm

 Dakopbouw dakisolatie spantendak

Dampscherm

Buiten is het koud, binnen warm... Er kan condensatie in de dakvlak ontstaan waar warme en koude lucht elkaar raken. Daarom is het plaatsen van een dampscherm zeer belangrijk. Het dampscherm zal aan de binnenzijde van de dakisolatie worden aangebracht en kan bestaan uit een kunststof folie of aluminium folie. Spijkerflensdekens van minerale wol of kunststof isolatieplaten kunnen reeds voorzien zijn van een dampscherm. Is er nog geen dampscherm voorzien, dan dient de folie handmatig tegen de dakisolatie geniet worden, voorzie voldoende overlapping.

Prijs dakisolatie per m²

In onderstaande tabel kan je de richtprijzen vinden van dakisolatie voor hellende daken. De dakisolatie prijzen voor hellende daken zijn per m², inclusief levering en plaatsing.

Soorten dakisolatie hellend dak Prijs per m² Offerte
Glaswoldekens - 12 cm dikte € 14 / m² Offerte
Glaswolpanelen - 12 cm dikte € 17 / m² Offerte
Rotswoldekens - 10 cm dikte € 13 / m² Offerte
Rotswolpanelen - 10 cm dikte € 14 / m² Offerte
PUR platen - 6 cm dikte € 14 / m² Offerte
PIR platen - 6 cm dikte € 14 / m² Offerte
Inblaaswol € 14 / m² Offerte
Cellulosevlokken € 14 / m² Offerte

Wat kost een hellend dak isoleren?

De totale kostprijs hangt af het aantal m² te isoleren dakvlak , de soort isolatie die zal gebruikt worden, eventuele afwerking van de zolderruimte, het uurtarief enz... In sommige gevallen zijn er nog dakisolatie premies te verkrijgen en een renovatiebonus, zo kan je veel geld besparen op de plaatsing.

In alle geval is het isoleren van een schuin dak een goede investering, de verlaagt de isolatiefactuur, draagt bij aan het milieu, verhoogt te waarde van de woning en je kan de geïsoleerde ruimte gebruiken als een extra leefruimte.

Verplicht vanaf 2020

De Vlaamse regering heeft zich ten doel gesteld dat alle koop- en huurwoningen vanaf 2020 verplicht voorzien te zijn van dakisolatie. Ben jij huisbaas en verhuurder van een woning met een niet-geïsoleerd dak, laat de werken dan zo snel mogelijk uitvoeren, vraag hier een offerte aan en vergelijk vrijblijvend alle prijzen.

Bespaar op uw dakwerken

Nieuwe dakisolatie laten plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte