Golfplaten leggen

Golfplaten zijn bijzonder geschikt als dakbedekking voor tuinhuizen, carports, serres en veranda’s. Ze zijn licht, makkelijk te verwerken en doorgaans vrij goedkoop. Ontdek hier welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij het plaatsen.

Soorten golfplaten voor het dak

Wil je een dak afwerken met golfplaten? Je kunt kiezen uit de volgende soorten:

  • Gegolfde vezelcementplaten
  • Kunststof golfplaten (PVC / Polyester / Polycarbonaat)
  • Metalen platen
  • Bitumen platen

Vezelcement golfplaten

Deze dakplaten zijn gemaakt van portlandcement en kunststof vezels. Ze zijn erg sterk en bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals storm, hagel, vrieskou en tropische hitte. Van condensvorming zul je bij vezelcement platen geen last hebben, want het materiaal is dampopen en heeft een vochtbufferend vermogen. Een ander voordeel ten opzichte van andere soorten golfplaten zijn de geluiddempende eigenschappen. Bij hevige regen- of hagelbuien ondervind je slechts weinig lawaaihinder.

Voordelen: zeer sterk, geen condensvorming, geluiddempend, dampopen, vochtbufferend.

Tip: Gebruik, voor het afdichten van de profielopeningen aan de goot- en nokzijde, vulstroken van schuimstof.

Kunststof golfplaten

Deze golfplaten zijn dankzij hun lage prijs erg populair. Ze zijn in een groot scala aan uitvoeringen verkrijgbaar en zijn gemaakt van PVC, polyester of polycarbonaat. Ze worden vanwege hun transparante eigenschappen veel gebruikt als lichtplaat, bijvoorbeeld in garages, fabrieksgebouwen en loodsen waar daglicht gewenst is. Ook voor thuisgebruik zijn ze erg praktisch, bijvoorbeeld als dakbedekking voor een carport, serre of veranda.

Voordelen: relatief goedkoop, transparant, enigszins geluiddempend, flexibel.

Verschil tussen pvc / polyester, polycarbonaat, acrylaat

Welk type kunststof je het beste kiest, hangt af van de toepassing en je budget. Polyester en PVC golfplaten zijn het goedkoopst, maar minder sterk en iets minder transparant dan acrylaat of polycarbonaat. Is lichtdoorlatendheid en transparantie het meest belangrijk voor je, kies dan voor polycarbonaat (of acrylaat). Deze kunststof platen zijn super sterk en laten het meeste licht door.

PVC / Polyester Polycarbonaat Acrylaat
Prijs +++ ++ +
Sterkte ++ +++ ++
Levensduur ++ +++ +++
Lichtdoorlaatbaarheid + ++ +++
Uv-bestendig + ++ +++
Buigsterkte ++ +++ +
Dubbelwandig leverbaar ? Neen Ja Ja

Tip: Plaats golfplaten alleen op daken met een minimum hellingsgraad van 10 graden.

Metalen golfplaten voor het dak

Metalen golfplaten zijn gemaakt van staal of aluminium. Ze zijn erg geschikt voor het afwerken van loodsen, stallen en garages, maar ze kunnen ook gebruikt worden als overzetdak. Houd er bij het gebruik van stalen dakplaten rekening mee dat er door temperatuursverschillen condensvorming aan de onderzijde van de platen kan optreden. Wil je afdruppen van condensvocht voorkomen, kies dan voor metalen dakplaten met een anti-condensvilt. Bij dalende temperaturen absorbeert de viltlaag het condensvocht en wanneer de temperatuur vervolgens stijgt, verdampt het vocht op natuurlijke wijze.

Voordelen: sterk, lange levensduur.

Tip: Bij het plaatsen van golfplaten is het belangrijk dat je de platen tegen de hoofdwindrichting plaatst. Dit in verband met een goede verluchting van het dak.

Bitumen golfplaten: erg geschikt voor renovaties

Bitumen golfplaten zijn flexibele, bitumineuze platen versterkt met kunststof vezels. Deze platen zijn erg geschikt als dakbedekking voor tuinhuisjes, garages, carports, enz. Je kunt ze gemakkelijk op maat zagen en aangezien ze erg flexibel zijn, renoveer je er eenvoudig een bestaande dakbedekking mee. De platen vormen zich makkelijk over de oude dakbedekking heen en zijn erg licht. Een zware dakconstructie is dus niet nodig.

Voordelen: Geschikt voor nieuwbouw en renovaties, flexibel, makkelijk te verwerken.

Plaatsen van golfplaten

Het plaatsen van golfplaten is niet moeilijk. Je spijkert of schroeft ze met wat hulpstukken zoals afstandhouders, vulstroken en sluitdoppen eenvoudig aan de de gordingen van het dak vast. Let erop dat je de eerste plaat altijd precies haaks op de draagconstructie monteert, dan weet je zeker dat de overige platen perfect recht komen te liggen. Voor de overlap in de lengte houdt je het beste een overlap van zo’n 20 centimeter aan. In de breedte volstaat meestal een overlap van 2 ‘golven’. De overlap moet altijd plaatsvinden ter hoogte van een draagbalk (gording). Hier moet je rekening mee houden bij het kopen van golfplaten, want ze zijn in verschillende maten leverbaar.

Golfplaten prijzen

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van golfplaten. Deze prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort golfplaat Prijs per m² Levensduur Offerte
Vezelcement platen € 40 – 50 30-40 jaar (of langer) Offerte
Kunststof dakplaten (pvc/polycarbonaat/acrylaat) € 30 – 50 20-30 jaar (of langer) Offerte
Metalen dakplaten € 40 – 60 30-50 jaar (of langer) Offerte
Bitumen golfplaten € 35 – 45 30-40 jaar (of langer) Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw dak met golfplaten renoveren of golfplaten vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte