Dakreiniging

Dakreiniging

Een vuil dak, last van mos, algen en groenaanslag? Laat dan een dakreiniging door een professioneel bedrijf. Na het dak reinigen ziet het dak er weer als nieuw uit en is het de komende jaren goed beschermd tegen weersinvloeden.

Waarom het dak laten reinigen?

 • Na het reinigen (en eventueel coaten) ziet het dak er weer als nieuw uit;
 • Goedkoper dan het vervangen van de dakbedekking;
 • Levensduur van de dakbedekking neemt toe. Door mossen en algen tijdig te laten verwijderen voorkom je vorstschade aan het dak;
 • Door het verbeterde uitzicht en de verbeterde conditie van de dakbedekking, stijgt de waarde van de woning;

Werkwijze dak reinigen

Schoonmaak van dakpannen

Bijna alle reinigingsfirma’s gebruiken voor het reinigen van een dak (heet) water en een hogedrukspuit. De druk waarmee het water op de vervuiling wordt gespoten is afhankelijk van de dakbedekking en het soort vervuiling, denk maar aan mossen. Gevoelige ondergronden, zoals natuurleien worden onder lage druk gereinigd, zodat er geen schade aan het oppervlak kan ontstaan. Het reinigen van het dak gaat meestal op volgende wijze:

 1. Dak voorbereiden
  Oppervlakken die niet vuil mogen worden, zoals ramen en deuren, worden nauwkeurig afgeplakt met plastic folie. De regenafvoer wordt tijdelijk losgekoppeld, zodat deze niet verstopt kan raken met vuil (vooral mos).
 2. Dak reinigen
  Het dak wordt gereinigd met (heet) water en een hogedrukspuit. Men maakt daarbij gebruik van verschillende hulpstukken zoals een (roterende) vuilfrees of een roterende borstel.
 3. Anti-mos middel
  Na het reinigen brengt men een anti-mos middel op het dak aan. Hierdoor zullen algen en mossen minder snel zullen terugkeren.
 4. Dak impregneren of coaten
  Indien gewenst kan het dak na het reinigen extra beschermd worden met een impregneermiddel of coating.

Dak impregneren met hydrofuge

Dak beschermen met hydrofugeJe kunt ervoor kiezen om het dak na het reinigen te laten impregneren. Men brengt dan een impregneermiddel of hydrofuge aan die diep in de poriën van de dakbedekking trekt. Doordat de poriën effectief worden gesloten, nemen de pannen of leien geen vocht meer op en zullen ze dus minder gevoelig zijn voor vervuiling en aangroei van mossen en algen. Bovendien zijn ze beter beschermd tegen vorstschade, waardoor de levensduur van de dakbedekking wordt verlengd. Impregneren is alleen mogelijk bij dakbedekkingen met een open structuur (bijvoorbeeld betonpannen en kunstleien). Geglazuurde kleipannen of hoogglans betonpannen kunnen en hoeven niet te worden geïmpregneerd. Men raad aan om het dak jaarlijks van een hydrofuge te laten voorzien.

Voordelen van impregneren

 • Relatief goedkoop;
 • Goede bescherming tegen vorstschade;
 • Minder snel aangroei van mossen en algen;
 • Laat het dak "ademen"
 • ...

Verandert het uitzicht van het dak na het impregneren?

Nee, het impregneermiddel wordt volledig door het dak opgenomen.

Dak reinigen en coaten

Dak coaten

Zijn de dakpannen of leien al op leeftijd en zien ze er zelfs na een reinigingsbeurt niet meer zo mooi uit? Laat je dak dan coaten. Men brengt dan met een verfspuit een gekleurde coating aan op het dak waarna het dak er weer als nieuw uitziet. Bovendien is het na een behandeling met coating beter beschermd tegen weersinvloeden. Je kunt kiezen uit allerlei soorten kleuren.

Voordelen van coaten

 • Het dak ziet er na het coaten weer als nieuw uit;
 • Goede bescherming tegen weersinvloeden;
 • Minder snel aangroei van mossen en algen;

Wat is het verschil tussen impregneren en coaten?

Coaten wordt vooral gedaan op wat oudere daken die er niet meer zo best uitzien, maar nog niet aan vervanging toe zijn. Impregneren is vooral nuttig voor dakbedekkingen die er nog goed uitzien, maar waarbij een goede bescherming wel gewenst is (bijvoorbeeld daken die langdurig vochtig zijn als gevolg van een noordelijke oriëntatie).

Impregneren Coaten
Het middel dringt diep in de poriën Het middel vormt een laagje óp het dak
Het uitzicht van het dak verandert niet Het uitzicht van het dak verandert
Geschikt voor dakbedekking met open structuur (zonder glanslaag) Geschikt voor alle soorten dakbedekkingen
Beschermende functie Esthetische én beschermende functie

Het dak zelf reinigen of niet?

Als je over een hogedrukspuit beschikt en een telescopische lans, en je bovendien geen vrees hebt om op het dak of op een ladder te staan, dan kun je het dak zelf reinigen. Al wordt het niet aangeraden. Zorg er dan wel voor dat je de druk niet te hoog instelt (tussen 30 en 130 bar) en dat je voldoende afstand aanhoudt tussen de spuitmond en de dakbedekking, anders beschadig je de pannen of leien. Houd ook rekening met coatings. Pannen en leien zijn meestal voorzien van een beschermende coating. Deze mag je niet beschadigen.

Dak reinigen prijs

In onderstaande prijzentabel vind je richtprijzen voor het reinigen (en impregneren of coaten) van het dak. De dakreiniging prijzen zijn per m², inclusief btw. De prijs is afhankelijk van het type dak, het aantal vierkante meters en de bereikbaarheid van het dak.

Prijs per m² Offerte
Dak reinigen en impregneren €15 – € 25* Offerte
Dak reinigen en coaten € 25 – € 35* Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Dak laten reinigen door een dakreiniger of schoonmaakbedrijf? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte