Dakpannen

Is het dak aan renovatie toe en moeten de dakpannen vervangen worden? Lees hier uit welke soorten dakpannen je kunt kiezen en wat ze gemiddeld kosten per vierkante meter.

Soorten dakpannen

Er zijn in principe twee soorten dakpannen waaruit je kunt kiezen: kleidakpan of stormpan en betonpannen. Kleidakpannen zijn gemaakt van gebakken rivierklei. Betonpannen worden gemaakt van cement, zand en toeslagstoffen. Beide soorten pannen zijn leverbaar in holle en vlakke uitvoering en ze verschillen onderling voornamelijk in uitstraling, levensduur en prijs.

Kleidakpannen ( gebakken aarde )

Kleidakpannen (keramische pannen), hebben een authentieke, natuurlijke uitstraling. Ze zijn erg duurzaam en leverbaar in talloze vormen en kleuren. Dit type dakpan wordt in de kern gekleurd. Dat betekent dat ze niet van kleur zullen verschieten, ook niet na 20 of 30 jaar. Afhankelijk van het type afwerking (engobe of glazuur) kan er na verloop van tijd wel een patina ontstaan als gevolg van corrosie, erosie of luchtvervuiling.

Dakpannen

Voordelen van kleipannen

 • Zeer lange levensduur; (100 jaar en ouder)
 • Authentieke, natuurlijke uitstraling;
 • Hoge weerstand tegen aantasting door de atmosfeer;
 • Kleurvast, blijvende esthetische waarde

Soorten kleidakpannen

Soort dakpan Minimum hellingsgraad
Standaard holle pan 25°
Holle dakpan met lichte golving 22° - 25°
Platte dakpan met ribben en sluitingen (licht golvend) 20°
Platte dakpan met sluiting 24° - 25°
Tegelpan (volledig plat, geen sluiting) 35°

Betonpannen

Betonnen dakpannen worden gemaakt van zand, cement en bepaalde toeslagstoffen. Ze zijn net als traditionele, keramische dakpannen leverbaar in gegolfde vorm en vlakke vorm. Tegenwoordig worden betonpannen in de kern gekleurd waardoor ze langer mooi blijven en lichte beschadigingen minder snel opvallen. Betonpannen worden soms afgewerkt met een acrylaat beschermlaag waardoor ze minder snel vuil worden en beter bestand zijn tegen aangroei van algen en mossen.

Betonpannen

Voordelen van betonpannen

 • Gunstige prijs-kwaliteit verhouding; (goedkoper dan kleipannen)
 • Lange levensduur; (minimaal 30 jaar)
 • Lage ecologische voetafdruk; (weinig energie nodig voor de productie)
 • Hoge vorstweerstand
Tip: Reinig betonnen pannen nooit met een hogedrukspuit. Je beschadigt hiermee de beschermende toplaag, waardoor ze nog sneller vuil zullen worden. Laat reiniging over aan een bedrijf gespecialiseerd in reiniging van daken.

Betonpannen of kleipannen kiezen?

Welke soort dakpan je het beste kiest hangt voornamelijk af van de uitstraling die je wenst en het beschikbare budget. Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen dakpannen en ze blijven over het algemeen ook langer mooi. Dit komt omdat kleipannen door hun compacte structuur minder vocht opnemen dan betonpannen. De verschillen tussen beide materialen tekenen zich in de regel pas af na 15 tot 20 jaar, afhankelijk van de oriëntatie van het dak. Wil je het dak renoveren tegen de meest gunstige prijs? Kies dan voor renovatie met betonpannen. Is het uitzicht het meest belangrijk voor je en wil je dat de dakpannen er na dertig jaar (en een reinigingsbeurt) nog perfect uitzien? Kies dan voor kleipannen.

Holle dakpannen en platte dakpannen

Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat het juiste type dakpan gebruikt wordt. Het regenwater moet goed kunnen afvloeien en ook bij een fikse storm of regenbui mag er geen regenwater via de dakbedekking in het onderdak terecht komen. Holle pannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 20-25 graden. Platte pannen zijn geschikt voor toepassing op daken met een dakhelling van minstens 35 graden.

Oppervlaktebehandeling kleidakpannen

De oppervlakte van de dakpan kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Dit geeft aan de pan haar eigen identiteit zoals kleur, vorm & oppervlak. ( ruw / mat / glad )

 • Geen behandeling - Natuurlijk
 • Engoberen
 • Smoren ( gesmoord )
 • Verglazen
 • Patineren ( verweerde patina )

Verschil geëngobeerde en geglazuurde dakpannen

Geëngobeerde dakpannen zijn keramische dakpannen die voor het bakken bespoten zijn met een kleihoudende suspensie waaraan kleuroxides zijn toegevoegd. Hierdoor krijgt de dakpan een karakteristieke, mat of satijnglanzende uitstraling. Geglazuurde pannen worden gebakken met een glashoudende suspensie. Tijdens het bakken wordt de glazuurlaag zeer hard, waardoor de dakpan perfect beschermd is tegen aangroei van mossen en algen. Geglazuurde dakpannen zijn zowel verkrijgbaar in glanzende als matte uitvoering.

Merken & fabrikanten

 • Koramic Pottelberg: keramische dakpannen
 • Eternit: keramische dakpannen, tegelpannen, betonpannen
 • Monier: keramische dakpannen, betonpannen
 • Nelskamp: keramische dakpannen, betonpannen
 • SVK: keramische dakpannen

Kan ik de bestaande dakpannen recupereren?

Als de pannen nog in goede staat zijn, is dit in principe mogelijk. Financieel gezien heeft het echter alleen zin als je de pannen zelf van het dak haalt en inspecteert op beschadigingen. Laat je dit over aan een dakdekker, dan is recuperatie simpelweg te duur. De meeste dakdekkers zullen ook niet snel garantie geven bij renovatie van het dak met recuperatiepannen. Vaak ben je dus het beste af met nieuwe dakpannen.

Oude recuperatiepannen

Dakpannen prijzen

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van dakpannen. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakpan Richtprijs Levensduur Offerte
Kleidakpan € 48 – € 55* 100 jaar (of langer) Offerte
Betonpan € 30 – € 45* 30 jaar (of langer) Offerte

Tip: Houd er, bij het inschatten van de kosten, rekening mee dat de totale renovatiekosten niet alleen afhangen van het type dakpan, maar ook van de moeilijkheidsgraad van het dak ( hoogte ). Denk hierbij aan de aanwezigheid van dakvensters, dakkapellen, specifieke dakuitsnijdingen, enz.

Pannen renoveren

Is jouw nieuw pannendak toe aan volledige vernieuwing of dienen de dakpannen herstelt te worden? De dakpannen herstellen is de best optie.

Bespaar op uw dakwerken

Uw pannenak renoveren of dakpannen vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte