Tegelpannen leggen

Tegelpannen zijn geschikt voor een veelvoud aan architecturale stijlen. Ontdek hier welke soorten er te koop zijn en wat het plaatsen van tegelpannen per vierkante meter kost.

Tegelpannen

Tegelpannen, ook wel leipannen genoemd, zijn kleine, platte dakpannen. Ze worden gemaakt van gebakken rivierklei en zijn daarmee qua structuur en kwaliteit vergelijkbaar met keramische dakpannen (kleipannen). Met leipannen geef je daken van uiteenlopende architectuur een een vlak en egaal uitzicht. De pannen zijn zowel geschikt voor traditionele, rustieke daken als voor moderne, minimalistisch vormgegeven daken en gevels.

Voordelen van tegelpannen

  • Zeer lange levensduur (100+ jaar)
  • Toepasbaar op dak én gevel
  • Geschikt voor uiteenlopende architecturen
  • Groot scala aan aan kleuren en afwerkingen
  • Kleurvast (in de kern gekleurd)
  • Authentieke uitstraling


Nadelen van tegelpannen

Aangezien tegelpannen vrij klein, heb je er per vierkante meter veel van nodig. Tevens is het plaatsen een specialistische, arbeidsintensieve klus. Daarnaast moet het dak aangepast worden met extra tengellatten en panlatten, waardoor de kosten per vierkante meter relatief hoog zijn.

Diverse kleuren en afwerkingen

Bij het kopen van tegelpannen kun je kiezen uit een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Populair zijn de kleuren bruin, rood, zwart, grijs en gesmoord grijsblauw. Ze zijn verkrijgbaar met of zonder verweerde patina, geëngobeerd, gesmoord, mat geglazuurd of glanzend geglazuurd. Door de ruime keuze aan afwerkingstechnieken vind je eigenlijk altijd wel een tegel die perfect bij de architectuur van de woning past.

Tip: Het onderdak speelt bij tegelpannen een grote rol. Je gebruikt het best een soepele onderdakfolie, omdat je hiermee een strak dakpanoppervlak bereikt.

Bourgondische tegelpannen

Bourgondische tegelpannen zijn erg geschikt voor woonhuizen en boerderijen met een traditionele, rustieke architectuur. Deze pannen worden van Bourgondische klei gemaakt. Dit is een kleisoort die rijk is aan mangaan en ijzeroxide. In tegenstelling tot traditionele pannen worden Bourgondische tegelpannen zeer traag gebakken in speciale ovens. Het totale bakproces kan soms wel vijf dagen in beslag nemen. Door dit bakproces en de speciale klei krijgt deze tegelpan zijn exclusieve, rustieke uitstraling en vorm. Elke pan is uniek.

Geglazuurde leipannen

Tegelpannen kunnen zowel mat als glanzend geglazuurd worden. Bij het glazuren brengt men op de ongebakken klei een dunne, glashoudende suspensie aan. Tijdens het bakken smelt deze laag en vormt er zich op de tegel een zeer harde, gladde beschermingslaag. Doordat de poriën in de pan door de glazuurlaag volledig afgesloten worden, blijven de tegels langer schoon en komen mossen en algen minder snel tot ontwikkeling. Geglazuurde leipannen zijn makkelijker te reinigen dan niet geglazuurde pannen.

Minimum hellingsgraad voor tegelpannen

Tegelpannen leg je het best op daken met een minimum hellingsgraad van 35°. Een kwalitatief onderdak is bij deze hellingsgraad een vereiste. De pannen moeten geschrankt geplaatst worden. De overlap die je daarbij moet aanhouden is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Hoe steiler het dek, des te kleiner de overlap. Een perfecte overlap is erg belangrijk voor een goede wind- en regendichtheid.

Nieuwe tegelpannen plaatsen

Tegelpannen worden geplaatst op horizontale panlatten. De afstand tussen de panlatten is afhankelijk van het type tegelpan en het aantal centimeters overlap. Het bevestigen van de pannen gebeurt met roestvrijstalen of koperen nagels. De neus van de pan moet hierbij steeds goed aansluiten aan de panlat. Om kleurverschillen te voorkomen moeten de pannen, liefst uit verschillende partijen, op voorhand goed met elkaar gemengd worden.

Levensduur van tegelpannen

Platte dakpannen gaan minstens een leven lang mee (100+ jaar). Doorgaans krijg je van de fabrikant 30 jaar garantie op het uitzicht, vormvastheid, buigweerstand en vorstbestandheid. De technische levensduur van de pannen is voornamelijk afhankelijk van omgevingsfactoren en van de oriëntatie van het dak. Daken waarop de zon uitbundig schijnt zullen beter uitdrogen dan daken die in de schaduw liggen. Langdurig vochtige dakbedekking is altijd gevoeliger voor slijtage dan een droge dakbedekking.

Prijs tegelpannen

In onderstaande tabel vind je de richtprijs voor het plaatsen van tegelpannen. Deze prijs is per m², inclusief btw en montage.

Soort Prijs per m² Levensduur Offerte
Tegelpannen € 100 – € 120 100 jaar (of langer) Offerte

Laat tegelpannen plaatsen door een gespecialiseerde dakdekker

Het plaatsen van tegelpannen is een complexe klus waarvoor je de nodige ervaring moet hebben. Tevens moet de dakstructuur voldoende stevig zijn en worden er bepaalde eisen aan de lattenstructuur en het onderdak gesteld. Het best kies je voor het leggen van tegelpannen voor een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf. Wil je exact weten wat het plaatsen van tegelpannen je zal kosten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan bij verschillende gespecialiseerde dakdekkers in jouw regio.

Bespaar op uw dakwerken

Uw dak met tegelpannen renoveren of tegelpannen vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte