Koper dakbedekking plaatsen

Metalen daken van koper of zink zie je vaak terug bij monumentale panden, maar ook in de moderne architectuur maakt men steeds vaker gebruik van koper als dakbedekking en gevelbekleding.

Uitzicht van koper

Koper is een edelmetaal dat door oxidatieprocessen langzaam van kleur verandert. Wanneer je het op een dak of gevel aanbrengt zal het in de loop der jaren verkleuren van oranjerood naar roodbruin, bruin en uiteindelijk kopergroen. Deze verkleuring neemt meestal zo’n 10 jaar in beslag. Wil je vanaf het begin al een bruine of kopergroene kleur, dan kies je het best voor gepatineerde koperen dak- of gevelplaten. Dit zijn elementen die door een chemische behandeling al verouderd zijn. Ze hebben een roodbruine of kopergroene patina. Naast gepatineerd koper kun je kiezen uit allerlei legeringen van koper, zink, aluminium en messing.

Voordelen van een koperen dak

 • Unieke, levendige uitstraling (de kleur van het koper verandert in de loop der seizoenen)
 • Lange levensduur (koper veroudert niet en blijft zijn vochtwerende eigenschappen behouden.)
 • Geen onderhoud nodig
 • Bijzondere architecturen mogelijk (koper is plooibaar, dus ook geschikt voor ronde dakvormen)
 • Goed te combineren met rode gevelstenen, hout en andere natuurlijke materialen.

Nadelen van een koperen dak

 • Koper is een dure grondstof en het plaatsen van koper is een specialistische klus. Dit maakt een koperen dak vrij kostbaar. Reken op een totale kostprijs van € 130 – € 145 per m² (inclusief plaatsing en btw).
 • Een metalen dak is gevoelig voor deuken. Zo kunnen er bij extreme hagelbuien deuken of butsen in de dakplaten ontstaan.
 • Bij een koperen dak is het lastiger om aanpassingen aan het dak te maken, bijvoorbeeld voor de doorvoeren (alle naden moeten gesoldeerd worden).
Tip: Daken met een hellingsgraad minder dan 3 graden moeten bij voorkeur niet met koper of zink worden bedekt, tenzij het een gering dakoppervlak betreft (zoals bij een dakkapel).

Plaatsen van een koperen of zinken dak

Het plaatsen van een koperen of zinken dak is een specialistische klus. Bij de montage moet men rekening houden met de specifieke eigenschappen van metaal. Bij schommelingen van de temperatuur gaan koperen en zinken dakplaten werken. Om krimp- en uitzetspanningen op te vangen, moeten de platen dan ook op specifieke manier bevestigd worden (volgens het roeven of felsen systeem). Verder is het belangrijk dat overmatige condens aan de onderzijde van het metaal voorkomen wordt, omdat dit kan leiden tot corrosie en aantasting van de dakconstructie. Met het aanbrengen van een dampremmende laag en een luchtspouw kan men deze problemen voorkomen.

Roeven, felsen en losanges

Een dak kan op verschillende manieren met koper of zink worden afgewerkt. Drie veel gebruikte systemen:

 • Het roevensysteem
  Een roevendak bestaat uit koperen banen met twee opstaande kanten. De banen zijn gescheiden door zogeheten ‘roeflatten’ die op het dakbeschot zijn bevestigd. Dit systeem past men toe bij daken met een minimum dakhelling van 3 graden.

 • Het felssysteem
  Bij een felsdak werkt men het dak af met koperen (of zinken) felsplaten. Deze platen (met omgevouwen randen) worden met schuivende klangen (verbindingsstukken) aan het dakbeschot vastgezet. Het felssysteem is geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 3 graden, maar wordt bij voorkeur toegepast bij een hellingsgraad van minstens 7 graden.

 • Het losangesysteem
  Losanges zijn ruitvormig, metalen leien. Ze zijn meestal gemaakt van zink maar bij monumentale gebouwen zie je soms ook puntdaken of bolvormige daken met koperen losanges.

Koperen nok voor een rieten dak

Koperen nokvorsten zijn erg geschikt voor het afwerken van rieten daken. Ze zijn erg duurzaam en de natuurlijke kleur en patina van het koper past goed bij het riet. Verder is het riet door de oxiderende eigenschappen van het koper goed beschermd tegen schimmels, mossen en algen.

Andere voordelen van een koperen nok:

 • Licht van gewicht, dus minder belastend voor de kap
 • Goede ventilatie onder de nok
 • Minder onderhoud, minder kosten
 • Stormbestendig, perfect waterdicht

Prijs koperen dakbedekking

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van koperen dakbedekking. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort koper Richtprijs per m² Levensduur Offerte
Koper, enkelvoudige naad (7.80 kg per m²) € 130 – € 145 70-90 jaar (of langer) Offerte

Schakel een expert in

Het met koper bekleden van een dak is een specialistische klus waarvoor heel wat vakkennis en praktijkervaring nodig is. Kies daarom voor een expert met goede referenties. Je bent dan verzekerd van een prachtig afgewerkt dak waar je een leven lang plezier van hebt. Wil je weten welke experts er in jouw regio beschikbaar zijn en wat het plaatsen van een koperen dak kost? Vraag dan gelijk een offerte aan via de offerte service. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend en je krijgt zo een goed inzicht in de kosten.

Bespaar op uw dakwerken

Uw koperdak renoveren of koper vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte