Onderdak plaatsen & vernieuwen

Welke soorten onderdaken bestaan er en wat is het? Waar op letten bij het herstellen, vernieuwen en vervangen van het onderdak. Lees onze tips & advies.

Wat is het onderdak

Het onderdak is een stijf, halfstijf of soepel plaatmateriaal of folie dat geplaatst worden op de spanten ( spantendak ) of kepers ( keperdak ). Het dient als bescherming tegen regen en wind. Daarom dient het materiaal waterdicht & winddicht te zijn. Het onderdak werkt als een beschermlaag en dient dampopen te zijn om condensatie te vermijden in het dakvlak en dakisolatie. Het onderdak is ook een bescherming voor de onderliggende dakisolatie.

Het onderdak zorgt er ook voor dat vocht zoals regen en sneeuw dat toch door de dakbedekking heen komt, wordt opgevangen. Dankzij de tengellatten, waarop de pannelatten liggen, kan het vocht voldoende verdampen en eventueel in de dakgoot lopen.

Het onderdak wordt steeds op de dakconstructie geplaatst, niet langs de binnenzijde. Sommige onderdakfolies zijn voorzien van twee geintegreerde kleefstroken om de plaatsing te vergemakkelijken.

Soorten onderdaken

De soorten onderdaken bestaan uit een gamma van onderdakfolies en onderdakplaten:

 • Stijve platen: houtvezelcement of menuiseriteplaten met geperste cementvezels
 • Half-stijve kunststofplaten: synthetische materialen gemaakt in combinatie van polypropyleen en polyethyleen
 • Soepele kunststoffolie of doek: onderdakfolie in polyethyleen, polyester of polypropyleen te verkrijgen op rol
 • Celit 4D: gebitumineerde, isolerende, halfharde onderdakplaat met naaldhoutvezels en bitumenemulsie

Elke soort onderdakfolie of plaat kan bestaan uit specifieke eigenschappen zoals hoge UV- en temperatuurbestendige eigenschappen ( maximale bescherming bij zonnepanelen of recuperatiepannen en wachtgevels ), onderdakfolie met een hoge dampdoorlaatbaarheid eigenschappen, onderdak met hoge scheurweerstand, zeer goed belastbaar, mandragend en maximale zekerheid tegen het doortrappen ( wapeningsnet) ...

Merken & fabrikanten

 • Eternit: stijve en soepele onderdaken
 • Delta: soepele onderdakfolies
 • Celit: isolerende Celit 4D houtvezelplaten
 • Koramic: folie: KoraFleece® en KoraFleece® Plus
 • IPB: half-stijve platen: Biplex Plus
 • Monier Belgium: onderdakdoek
 • SVK: Novex onderdakplaten
Tip: Bij préfab isolerende dakelementen is het onderdak meestal al voorzien. Daar hoef je geen extra te plaatsen.

Onderdak dakwerken

Nieuw onderdak plaatsen

Bij nieuwbouw wordt bij de dakopbouw een nieuw damp open onderdak voorzien. Nadat het spantendak of keperdak klaar is, wordt het nieuwe onderdak geplaatst met voldoende overlapping om vochtinsijpeling te voorkomen. Zorg er steeds voor dat de overlapping juist zit. Begin daarom steeds onderaan met het plaatsen van de het onderdak en bouw, met voldoende overlapping, naar boven op. Het onderdak wordt via een folie of plaat aan de het dakhout vastgemaakt. Tenslotte worden de tengellatten verticaal op het onderdak geplaatst. Daarboven worden de pannelatten en de dakbedekking geplaatst. Het onderdak voert het resterende vocht van het dakbeschot naar buiten af.

Bij oude gebouwen is het gebruikelijk dat er geen onderdak werd geplaatst op het bestaand dak. Inspecteer het dak en ga na of er een onderdak aanwezig is. Is er geen aanwezig, dan dien je over te gaan tot dakrenovatie.

Onderdak vernieuwen & vervangen

Bij dak renovatiewerken kan het ook voorkomen dat een nieuw onderdak dient geplaatst worden. Oude onderdaken worden op termijn broos en gaan sterk gaan vervormen. Hierdoor kan het zijn dat een goede bescherming en afwatering niet meer kan gegarandeerd worden. Het onderdak vervangen is dan de enige optie. Bij dakrenovatie worden de pannen, pannenlatten en tengellatten weggenomen en worden de nieuwe onderdakplaten of folies op de houten kepers / spanten geplaatst.

Onderdak herstellen & renoveren

Heb je last van lekkage door het dak of beginnen bepaalde onderdakplaten te vervormen? Dan dien je over te gaan tot onderdak renovatie. Aan de hand van een dakinspectie zal het probleem gelokaliseerd worden. Vervolgens zullen de dakwerken langs de buitenzijde gebeuren door het wegnemen van de dakbedekking, pannenlatten en stoflatten. De oude onderdakplaten worden weggenomen en nieuwe platen worden in de plaats geplaatst. Toch is het aangeraden om het volledige dak te voorzien van dezelfde soort platen, dit om een "gelijkmatige werking" van het dak te garanderen ( ademen van het dak). Daktimmerwerken gaan ervoor zorgen dat er nieuwe pannen kunnen geplaatst worden.

Prijzen onderdak

Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Prijs onderdak plaatsen in menuiserite €15 - €25* Offerte
Prijs onderdak plaatsen in dakfolie €1 - €2* Offerte
Prijs onderdak plaatsen in kunststofplaten €3 - €5* Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Onderdak laten plaatsen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte