Dakkoepel & lichtkoepel plaatsen, vernieuwen en herstellen

Het daglicht binnenlaten via het plat dak is mogelijk dankzij de plaatsing van de lichtkoepel. Welke soorten en types bestaan er? Wat doen bij de plaatsing, herstelling, renovatie?

Gratis daglicht

Donkere ruimtes die zich onder een plat dak bevinden kunnen dankzij de lichtkoepel weer gratis natuurlijk daglicht ontvangen. Werken of leven met daglicht is aangenamer, bovendien verspreiden een paar koepels reeds voldoende licht om een kamer te verlichten. Bovendien is het mogelijk om frisse lucht binnen te brengen. Ook dien je geen kunstlicht meer te gebruiken, wat op termijn een besparing opbrengt. Voor de plaatsing van een lichtkoepel op een plat dak kan je een aantal zaken vergelijken om uit te maken welke koepel het best bij je past. Variabelen zoals vorm, afmeting, thermische eisen, inbraakwerende eisen... zullen uiteindelijk leiden tot de juiste oplossing.

Het platdakvenster bestaat uit een lichtdoorlaatbare koepel en een opstand. Lichtkoepels en lichtstraten moeten voorzien van een isolerende opstand om de continuïteit van de isolatie met deze van het dak te waarborgen. Bovendien dienen de koepels 100% water- en dampdicht te zijn.

Soorten dakkoepels

 • Standaard vaste koepel
 • Ventilatiekoepel: voorzien van een ventilatiesysteem voor de afvoer van warmte en rook
 • Koepel met ontrokingsysteem: Bij brand wordt het venster automatisch geopend zodat rook en andere schadelijke gassen uit het gebouw afgevoerd kunnen worden.
 • Anti-inbraak koepel: Koepels met een doorvalbeveiliging & anti-inbraakrooster 
 • Koepel met dakbetreding: is een opengaande daktoetredingskoepel die het mogelijk maakt om van binnenuit het dak te betreden.
 • Thermisch isolerende koepel: ook wel de heatstop koepel genoemd. Speciaal ontwikkeld om warmte buiten te houden

Type dakkoepels

 • Vlakke lichtkoepel: Koepel kan in PVC als in glas uitgevoerd worden. Men noemt ze ook wel platdakvensters.
 • Ronde dakkoepel: Ook wel bolvormige koepels genoemd. De opstand heeft een ronde of rechthoekige vorm.
 • Vierkante / rechthoekige dakkoepel: De basis / opstand van de platdakkoepel  is vierkant of rechthoekig.
 • Piramide dakkoepel: De basis / opstand van de platdakkoepel  is vierkant of rechthoekig maar het koepel heeft de vorm van een piramide.

Uit welk materiaal wordt een platdakraam gemaakt

 • Glazen lichtkoepel: Fungeert als kleine vlakke lichtkoepel / lichtstraat. Meestal gaat het hier om vlak / lichtgebogen thermisch isolerend glas met bijhorend kader. Het glas wordt met een hellingsgraad van 15% geplaatst op het kader om afvoer van regenwater te garanderen.
 • Acrylaat dakkoepel ( PMMA ): Ook wel de PMMA lichtkoepel genoemd. Dergelijke koepels zijn tot 10-15x sterker dan glas, goedkoper dan PC lichtkoepels.
 • Polycarbonaat dakkoepel ( PC ): Ook wel de PC lichtkoepel genoemd. Deze koepels zijn 200-250x sterker dan glas, sterker dan PMMA. Ze worden ook wel pantserkoepels genoemd omdat ze zeer sterk zijn en veilig tegen inbraak en ongenode gasten.

Merken en fabrikanten

Lichtkoepel wanden

Om warmteverlies tegen te gaan via het dak overweeg je het best de aankoop van een lichtkoepels met een lage K-waarde W/m2K. Goed isolerende koepels bestaan meestal uit verschillende wanden. Ze zijn te als enkelwandig, dubbelwandig, driewandig, vierwandig en superisolerend te verkrijgen.

Opaal of transparant

 • Opaal: ook wel melkwit genoemd, laten diffuus licht door, absorberen de warmte en brengt geen schaduw binnen, niet doorzichtig = meer privacy
 • Transparant: zijn heldere en 100% transparante / doorzichtige koepels

Opties

 • Doorvalbeveiliging & anti-inbraakrooster
 • Rolluik
 • RWA verluchting
 • ...

Lichtkoepel dakwerken

Nieuwe dakkoepel plaatsen

Dankkoepels worden het meest geplaatst op platte daken en op licht hellende daken. Ze worden op regelmatige afstand van elkaar geplaatst volgens het advies van de architect. Hoeveel koepels moeten geplaatst worden, hangt af van het lichtplan en de omgeving waar het plat dak zich bevindt. De hoeveelheid rechtstreeks en onrechtstreeks zonlicht dat op de koepels valt spelen een grote rol bij de keuze van het type koepel. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld bomen en gebouwen gaan het type & de grootte bepalen.

Ook de dakconstructie van het plat dak zelf gaat de soort plaatsing en montage bepalen. Dienen de koepels op een betonnen dak geplaatst te worden of op bijvoorbeeld een houten roostering? Elk type dakwerk vraagt een andere soort uitvoering. Dit gaar ook gepaard met verschillende installatiekosten. Een lichtkoepel plaatsen op een plat dak? Vraag steeds op voorhand een offerte en vergelijk de prijzen bij verschillende installateurs van lichtkoepels.

Dakkoepel vernieuwen

Het kan zijn dat je huidige dakkoepel versleten is of niet meer voldoet aan de huidige isolatienormen. Dan je het best de lichtkoepel vernieuwen door een koepel die voldoet aan de huidige K-waarde W/m2K. Je bespaart hierdoor energie en beperkt het warmteverlies. Glas dakkoepel gebroken, opstand niet meer waterdicht, dakkoepel sluit niet meer goed, dakkoepel lekkage, vocht en condensatie in de lichtkoepel... laat op tijd je dakvlakraam vernieuwen of vervangen.

Dakkoepel herstellen

Dakkoepel kapot door inbraak, hagel, stormweer... laat op tijd je dakvlakraam herstellen door een vakman.

Dakkoepel schoonmaken & reinigen

Laat op periodieke wijze je dakkoepel reinigen en schoonmaken, verlies geen licht meer en maak een propere indruk.

Prijzen dakkoepel

Werkzaamheden Offerte
Nieuwe dakkoepel plaatsen Offerte
Dakkoepel herstellen Offerte
Dakkoepel reinigen Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw dakkoepel laten plaatsen / herstellen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte