Hanggoot herstellen, vervangen & vernieuwen

Wat is de hanggoot en welke soorten bestaan er? Hanggoot herstellen, vernieuwen, reinigen of vervangen? Ontdek onze tips & advies.

De hanggoot of mastgoot is een zichtbare goot die ervoor zorgt dat alle hemelwater afkomstig van het dak wordt opgevangen. Vervolgens dient de hanggoot het water af te leiden naar de regenafvoer dat het water afvoert naar riool, regenton of regenput.

Hanggoot plaatsen

De hanggoot bestaat uit geprefabriceerde gootstukken, hoekverbindingsstukken, goothaken en kraalbeugels. Op het einde van de goot wordt een gooteind voorzien waarop de afvoerbuizen ( hemelwaterafvoer ) worden bevestigd. Belankrijk is dat de goten en bijhorende hulpstukken geleverd worden door dezelfde leverancier of fabrikant.

Er zijn 2 type hanggoten te verkrijgen: zelf solderen of kant-en-klaar. Bij zelf plaatsen of solderen dien je zelf alle gootstukken, afvoer, eindstukken en tussenstukken... aan elkaar te plaatsen. Bij de kant-en-klare oplossing is alles al aan elkaar geplaatst en dien je enkel de goten in het midden op maat te snijden / zagen. De laatste oplossing is voor de handige doe-het-zelver en is meer voor kleine overspanningen.

Zelf doen of niet?

Kleine goten in PVC kan je zelf plaatsen, denk maar aan het plaatsen van een goot van een bijgebouw zoals een carport, veranda, blokhut, tuinhuis, poolhouse, opbergruimte, garage enz... Lange en hoog gelegen goten in zink, koper of aluminium die bijvoorbeeld aan een woning hangen laat je het best uitvoeren door een dakwerker met de nodige ervaring. De plaatsing en het correct aansluiten / lassen is specialistenwerk.

Soorten hanggoten

Materiaal Eigenschappen
Koperen hanggoten Koperen hanggoten: Hebben een mooie luxeuitstraling. Worden veel geplaatst bij klassieke en landelijke gebouwen. Het nadeel van koper is dat het op termijn groene patina gaat vertonen en dat het duurder is dan PVC en zink. Koper is ook lastig om te solderen. Hiervoor dien je de nodige kennis in huis te hebben.
Zinken hanggoten Bestaat uit geprefabriceerde zinken hanggoten vervaardigd uit machinaal geplooide zinkplaat en zijn op lengtes van 3-5 cm te verkrijgen. De gootstukken worden aan elkaar gesoldeerd met een minimum overlapping van 3cm. De goten worden geplaatst in goothaken van warm gegalvaniseerd ijzer. Het nadeel van zink is dat de lasnaden bij slechte uitvoering kunnen loskomen waardoor er waterinsijpeling door de goot plaatsvindt. Ook kunnen ze op termijn vlekken door bijvoorbeeld zure regen vertonen.
PVC hanggoten Zijn meestal hanggoten in PVC. PVC hanggoten zijn de goedkoopste oplossing, er zijn zeer veel hulpstukken en in veel kleuren te verkrijgen. De PVC goten dienen UV-bestendig en krasvrij te zijn. Het nadeel van PVC goten is dat ze moeilijk te herstellen zijn bij breuk.
Aluminium hanggoten Zijn iets duurder dan zink maar kunnen voorzien worden van een gekleurde poederlak. Ogen zeer mooi en modern.

Vorm & afwerking

De vorm van de hanggoot kan vierkant ( hoekig uitzicht ), halfrond, geprofilleerd of halfrond recht zijn. Het voordeel van de ronde hanggoot is dat het vuil en water beter wordt afgevoerd t.o.v. de vierkante hanggoot. Je kan ook veilig een ladder plaatsen tegen de kraal. Het voordeel van de vierkante hanggoot is dat deze iets moderner oogt.

De voorzijde van de hanggoot kan voorzien zijn van een profielering. Elke hanggoot kan een andere motief hebben. Sommige goten worden geleverd met een bijhorende loodslab om te bevestigen aan het dakhout. Meestal wordt een stormplank voorzien. De uiteinden kunnen afgewerkt worden met een bol of vlak kopschot.

Hanggoten kunnen naturel afgewerkt worden of gepatineerd. De patina wordt bekomen door fosfatering van het zinkoppervlak tijdens het productieproces.

Hanggoot dakwerken

Hanggoot herstellen & repareren

Klein lekkages bij zinken, aluminium en koperen dakgoten kunnen hersteld worden. Meestal dienen de lasnaden opnieuw gelast worden. Kapotte PVC goten zijn lastiger om te maken. Meestal worden kapotte stukken direct vervangen door nieuwe stukken.

Hanggoot vervangen

Zijn jouw PVC goten versleten en verkleurd? Zijn ze beschadigd waardoor er lekken ontstaan? Hangen ze niet meer mooi recht of is de afwatering niet meer ok? Dan kan je de PVC goten vervangen door zinken dakgoten. Of zijn jouw huidige koperen goten groen van de patina? Dan kan je het best de koperen goten vervangen door nieuwe goten of vervangen door zink, kunststof of aluminium. Laat het vervangen van de dakgoten over aan een vakman, vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan en bespaar tot 30% op het vervangen van dakgoten.

Prijzen hanggoten

Werkzaamheden Offerte
Nieuwe hanggoot plaatsen Offerte
Hanggoot vernieuwen Offerte
Hanggoot herstellen Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw hanggoot plaatsen of dakgoot vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte