Plat dak isoleren

Het plaatsen van dakisolatie op platte daken langs de buiten- en binnenzijde behoren tot de taak van de dakwerker. Ontdek alles over thermisch isoleren van platte daken, soorten & richtprijzen.

Plat dak isolatie: soorten

Of je nu het plat dak van een terras, keuken, berging, tuinhuis, garage, bijgebouw, aanbouw... nieuw wenst te plaatsen of je wenst de dakisolatie te vernieuwen of herstellen, er bestaan tal van soorten. Een aantal criteria zoals de prijs per m², dakopbouw, materiaal draagstructuur ( hout, beton, staal), beloopbaar of niet, dikte... zullen de juiste keuze bepalen. Sommige isolatieplaten zijn voorzien van een afschot om de afwatering te garanderen. De meest geplaatste soorten zijn:

 • Geëxtrudeerde polystyreen platen ( XPS)
 • Geëxpandeerde polystyreen platen ( EPS )
 • Cellenglas platen
 • Rotswol dakisolatie ( dekens / platen )
 • Glaswol dakisolatie ( dekens / platen )
 • Polyurethaan platen ( PUR )
 • Perliet
Tip: Om te voldoen aan de wetgeving voorzie je het best een U-waarde van max. 0,24 W/m²K voor platte daken. Elke isolatiemateriaal heeft een andere λ-waarde en zal de dikte van de te plaatsen isolatie bepalen.

Plat dak isoleren: dakopbouw

De soort isolatie en plaats waar de thermische isolatie dient te komen, hangt af van de opbouw van het plat dak. De drager kan bestaan uit een houten roostering, betonnen plat dak, betonnen strokengewelf, stalen damwandplaten...

Voorbeeld plaatsing dakopbouw met houten roostering & dakbeschot:

Koud plat dak lang binnen isoleren

Isoleren langs de binnenzijde van de dakconstructie (koud dak). De isolatie wordt binnenin het gebouw aangebracht. Deze methode is alleen aan te raden wanneer isoleren langs buiten niet mogelijk is of eventueel in combinatie met buitenisolatie. Bij een balkenconstructie wordt de dakisolatie tussen de balken geplaatst:

 • Aanbevolen dakisolatie: Glaswol, Rotswol, harde / halfzachte isolatieplaten ( PUR / PIR / EPS / XPS )
 • Aanbevolen dakbedekking: PVC, EPDM, Roofing

Warm plat dak lang buiten isoleren

Isoleren langs de buitenzijde van de dakconstructie met een dichtingslaag (warm dak). Bij deze methode komt de dakdichting óp het isolatiemateriaal te liggen. Het isolatiemateriaal wordt gelijmd of geschroefd aan de ondergrond. Een ballastlaag is meestal niet nodig.

 • Aanbevolen dakisolatie: Harde isolatieplaten ( XPS / PIR )
 • Aanbevolen dakbedekking: PVC, EPDM, Roofing

Plat omkeerdak langs buiten isoleren

Isoleren langs buiten met een ballastlaag (omgekeerd dak). Bij een omgekeerd plat dak ligt het isolatiemateriaal los op de dakafdichting. Een grindlaag is nodig voor de stabilisatie.

 • Aanbevolen dakbedekking: PVC, EPDM, Roofing
 • Aanbevolen dakisolatie: Harde isolatieplaten ( XPS / PUR )

Bestaand plat dak isoleren

Bestaande en oude platte daken werden vroeger wel eens zonder dakisolatie geplaatst, waardoor er zeer veel warmteverlies optreedt door het plat dak. Dit jaagt de energiekosten omhoog, waardoor de verwarmingsfactuur stijgt. Ook hebben dergelijke daken veel last van schimmel en vochtproblemen door condensatie en het ontbreken van een dampremende / dampwerende folie. Voor de gezondheid is dit niet aan te raden.

Indien de draagstructuur met vochtproblemen bestaat uit houten balken met een houten dakbeschot, zal er houtrot optreden en een muffe geur. Op termijn zal dit de dakbedekking aantasten met vochtinsijpeling als gevolg. Daarom is het aangeraden om zeker en vast dakisolatie in een plat dak te plaatsen.

Tip: Gebruik je dakisolatie met afschot? Voorzien steeds minimum 2% dakhelling om een goede afwatering naar de afvoergoten te voorzien.

Bestaande platte daken isoleren kan op verschillende manieren gebeuren. Bij de renovatie van een plat dak wordt het best geopteerd voor een warm dak of een omkeerdak. Deze twee opbouwtypes hebben als voordeel dat het dampscherm op een continue drager aangebracht wordt waardoor kan op condensatie klein is. Ook zal de bestaande dakbedekking & dakbeschot moeten afgebroken worden en vervangen door een nieuwe dakbedekking zoals PVC, EPDM, Roofing.

Richtprijzen plat dak isolatie

In onderstaande tabel kan je de richtprijzen vinden voor de plaatsing van dakisolatie op het plat dak. De dakisolatie prijzen voor platte daken zijn per m², inclusief levering en plaatsing.

Soorten dakisolatie plat dak Prijs per m²
Geëxtrudeerde polystyreen platen ( XPS) 15 € - € 17 / m²
Geëxpandeerde polystyreen platen ( EPS ) € 17 / m²
Cellenglasplaten € 17 / m²
Rotswolpanelen € 17 / m²
Polyurethaan platen ( PUR ) € 17 / m²
Perliet € 17 / m²

Bespaar op uw dakwerken

Uw plat dak laten isoleren door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte