Groendak of ecologische daken

Groendaken zijn hip. En gelukkig maar, want ze hebben een positieve invloed op het milieu en onze gezondheid vaart er wel bij. Maar wat kost zo’n groendak nu eigenlijk en zitten er ook nadelen aan? Het antwoord op deze vraag en andere veelgestelde vragen vind je hier.

Intensieve en extensieve groendaken

Er zijn twee soorten groendaken: intensieve en extensieve groendaken. Een intensief groendak kun je het best beschouwen als daktuin. Je kunt erop lopen en het het heeft ruwweg hetzelfde onderhoud nodig als een normale tuin. Voor dit type groendak heb je normaal gesproken wel een extra verstevigde dakconstructie nodig, want de dikke substraatlaag vormt een flinke belasting voor het dak. Een extensief groendak, ook wel vegetatiedak genoemd, is veel lichter en geschikt voor begroeiing met mossen, sedumplanten en kruiden. Dit type dak is het meest populair.

Intensief groendak (daktuin) Extensief groendak (vegetatiedak / sedumdak)
Veel onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Allerlei planten zijn mogelijk Geschikt voor heide- en sedumplanten
Laagdikte: minimaal 20 cm. Laagdikte: minimaal 6 à 7 cm (exclusief bufferlaag)
Dakbelasting: 40-110 kg per m² Dakbelasting: 200 kg per m²
Beloopbaar Niet (of nauwelijks) beloopbaar
Hellingsgraad dak: 1-4 graden Hellingsgraad dak: 1 tot 45 graden

Groendak opbouw

Een groendak kan uit één, twee of drie lagen worden opgebouwd. Het meest degelijke systeem is een drielagig systeem. Het bestaat uit een drainagelaag, een bufferlaag en een substraatlaag. Het grote voordeel van dit systeem is dat de planten altijd kunnen beschikken over voldoende water. Ook in warme, droge periodes. Mocht je niet over voldoende dakopbouw beschikken, of is dit systeem te zwaar of te duur, kies dan voor een groendak met twee lagen, maar houd dan wel een minimale substraatdikte aan van 6 centimeter.

Opbouw van een drielagig systeem

  1. Dak
  2. Wortelwerende beschermlaag (indien nodig)
  3. Drainagematten
  4. Filtervlies
  5. Bufferlaag (bijvoorbeeld geëxpandeerde kleikorrels)
  6. Filtervlies
  7. Substraatlaag
  8. Beplanting

Voordelen van een groendak

Langere levensduur van het dak: Een professioneel aangelegd groendak gaat gemiddeld twee tot driemaal zo lang mee als een standaard dak.

In de zomer koeler in huis (bij een voldoende dikke substraatlaag)

Esthetiek: Een groendak oogt heel wat interessanter dan een saai zwart dak of een dak met kiezels, zeker als je in een appartement in de stad woont met maar weinig groen in de omgeving.

Minder belastend voor het riool: Groendaken kunnen soms tot wel 50% van het hemelwater bufferen. Hierdoor wordt het rioolstelsel minder belast en hoeven er minder grote investeringen gedaan te worden voor uitbreiding van het rioleringsstelsel.

Luchtzuiverend: De planten op een groendak nemen Co2 en schadelijke fijnstoffen op uit de lucht en zetten deze om in zuurstof.

Goed voor de biodiversiteit: Met een groendak compenseer je het tekort aan groen. Voor bijen, vlinders en andere insecten die belangrijk zijn voor ons milieu, vormt een groendak een welkome bron van voedsel.

Nadelen van een groendak

Onderhoud: Een groendak heeft niet veel, maar wel enig onderhoud nodig (af en toe bemesten, periodiek onkruid verwijderen, bij extreme droogte bewateren).

Water geven: Is de substraatlaag te dun (minder dan 6 cm) en is er geen bufferlaag, dan moet je het dak in warme periodes bewateren.

Vogels en katten: Katten kunnen je vers aangelegde daktuin wel eens aanzien voor een kattenbak. Het voordeel van katten is weer wel dat ze de vogels, die soms van de plantjes pikken, op afstand houden.

Zorg voor voldoende substraat

Zorg bij het aanleggen van een groendak altijd voor voldoende substraat. Normaal gesproken heb je voor een vegetatiedak (met sedums en kruiden) minimaal 6 centimeter substraat nodig. Bij deze dikte ontstaat er een waterbuffer waarvan de platen in warme, droge periodes gebruik kunnen maken. Ze zullen dan niet uitdrogen. Tevens behoudt het substraat bij grotere diktes bepaalde essentiële voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de groei van de planten. Hoe dikker de substraatlaag, hoe beter de planten zullen groeien en des te voller het dak.

Mijn groendak kleurt rood. Hoe komt dit?

Dit komt meestal doordat de sedums op het dak te droog staan of doordat het substraat te weinig voedingsstoffen bevat. De gestreste plantjes schakelen dan over in overlevingsmodus en zullen niet meer groeien. Vaak zie je dit soort problemen tijdens warme periodes in de zomer of juist na een lange, koude winter. Afhankelijk van de oorzaak zul je het dak meer moeten bewateren of bemesten. Let op: sommige sedumsoorten hebben van zichzelf een rode of roodpaarse bloemkleur.

Groendak prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van een groendak op een bestaande dakbedekking. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Prijs per m² Levensduur (nieuwe dakbedekking) Offerte
Extensief groendak (sedumdak) € 45 – € 75 50-100 jaar (of langer) Offerte
Intensief groendak (daktuin) € 100 – € 120 50-100 jaar (of langer) Offerte

Bespaar op uw dakwerken

Uw Groendak renoveren of Groendak vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte