PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is erg geschikt voor het afwerken van platte daken. Lees hier alles over de voor- en nadelen van deze dakbedekking en ontdek wat het plaatsen per vierkante meter kost.

Wat is PVC dakbedekking?

PVC (Poly Vinyl Chloride) dakbedekking is een flexibele, kunststof dakbedekkingsfolie of PVC membraan die geschikt is voor het waterdicht afwerken van platte daken en daken met een lichte dakhelling. Het is een van de lichtste dakbedekkingsmaterialen (lichter dan EPDM) en hierdoor weinig belastend voor de dakconstructie. PVC wordt in brede banen op het dak aangebracht. Deze banen worden verlijmd of (gedeeltelijk) mechanisch aan het dak bevestigd. Aan dakdoorvoeren & opstanden, worden de stukken PVC folie aan elkaar geplaatst d.m.v. hitte. De folie dient voldoende overlapping te hebben ( min. 10 cm ) om voldoende waterdichtheid te garanderen. De naden worden met vloeibare PVC dichtgemaakt. ( gesealed )

Eigenschappen van PVC

 • Licht van gewicht
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren (wit is het meest populair)
 • Thermoplastisch (vervormt bij verhitting)
 • Bevat weekmakers en uv stabilisatoren
 • Verkrijgbaar in diktes van 1.2 mm en 1.5 mm

Flexibel door toevoeging van weekmakers

PVC dakbedekking bevat weekmakers en uv-stabilisatoren. Deze additieven maken de folie soepel en beter bestand tegen uv-straling in het zonlicht. Bij temperatuurwisselingen rekt en krimpt de folie moeiteloos moeiteloos mee met het dak. In de loop der jaren migreert een kleine hoeveelheid weekmakers langzaam uit het materiaal, waardoor de folie iets minder flexibel wordt. Hierdoor is de levensduur van PVC korter dan die van bijvoorbeeld EPDM (25-35 jaar, afhankelijk van het soort folie en de foliedikte).

Wit dak = hoger temperatuurcomfort

Een witte dakbedekking heeft als voordeel dat het veel zonlicht reflecteert. Hierdoor daalt de oppervlaktetemperatuur van het dak en zal het in het binnen in het gebouw minder snel warm worden (in vergelijk tot bijvoorbeeld zwart EPDM). Deze temperatuurdaling leidt in de zomer tot een vermindering van de energiekosten. Het gebouw hoeft immers minder intensief gekoeld te worden. Hoeveel energie je precies kunt besparen hangt af van de reflectiewaarde van het dak. Deze reflectiewaarde is op zijn beurt weer afhankelijk van de leeftijd van de dakbedekking en de vervuiling van het dak. Een vuil dak reflecteert minder zonlicht dan een schoon dak.

Voordelen van PVC dakbedekking

 • Modern uitzicht (meestal wit, maar in verschillende kleuren leverbaar)
 • Vlamvrije plaatsing (lijmen en thermisch lassen)
 • Temperatuurcomfort in het gebouw neemt toe (het zonlicht wordt gereflecteerd)
 • Energiebesparend (minder koeling nodig)
 • Sterk, relatief duurzaam (30-35 jaar)
 • Volledig recycleerbaar
 • Wortelwerend (erg geschikt voor groendaken)

PVC dakbedekking nadelen

 • Gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld EPDM (30 jaar t.o.v. 50 jaar)
 • Duurder dan EPDM
 • Het waterdicht afwerken van aansluitingen bij doorvoeren en opstaande randen vergt wat meer inspanning dan bijvoorbeeld bij roofing.

Wat is de levensduur van PVC dakbedekking?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte van de folie. De verwachte levensduur van PVC met een dikte van 1.2 mm bedraagt 25- 30 jaar. PVC met een dikte van 1.5mm gaat nog wat langer mee (35 jaar).

Tip: Let op: er zijn verschillende soorten PVC in omloop en soms worden moderne alternatieve kunststoffen zoals TPO (Thermoplastische Poly Olefine) verward met PVC.

Verschil tussen PVC en TPO

TPO (Thermoplastische Poly Olefine) kun je beschouwen als een doorontwikkelde kunststof dakbedekking met de voordelen van PVC, maar niet de nadelen. Zo bevat TPO bijvoor/plat-dak/tpo-dakbedekking/beeld geen weekmakers en veroudert het minder snel dan PVC. TPO is wel duurder dan PVC.

Opbouw en plaatsing PVC dakbedekking

Een plat dak afgewerkt met kunststof folie, wordt als volgt opgebouwd:

 • Drager: balken of gewelven in hout of beton
 • Dakbeschot: plaatsing van OSB platen op de drager
 • Dampscherm: plaatsing van PE folie op de OSB platen om condensatie tegen te gaan
 • PUR isolatiepanelen: worden vastgeschroefd op de OSB platen
 • Uitrollen PVC folie: de gewapende PVC banen worden uitgerold en verankerd via kimfixatie en wordt waar nodig afgesneden
 • Naden lassen: Naden worden aan elkaar gelast dankzij de föhntechniek ( hitte )
 • Opstanden en dakranden: de pvc folie wordt gelijmd op de opstanden
 • Hoeken: dankzij voorgevormde binnen- en buitenhoeken kan het geheel afgewerkt worden, ook aan afvoeren
 • Dakrand: plaatsing van dakrand

Tip: Kimfixatie vermijdt dat de PVC-folie loskomt in de hoeken. Zo worden er volledig rondom en vlakbij de opkant gewapende strips mechanisch bevestigd op het dak. Via een proces van vulkanisatie wordt een verbinding gemaakt tussen de PVC-folie en de strips. De mechanisch bevestigde strips en de PVC-folie vormen samen een oersterk geheel dat zelfs bij de grootste trekkrachten niet meer loskomt.

Niet direct toepassen op bitumineuze ondergronden

PVC folie is goed bestand tegen chemicaliën. Toch mag je het niet zonder scheidingslaag toepassen op ondergronden die van aardoliedestillaat zijn gemaakt, zoals bitumen of kunststof isolatiematerialen (bijvoorbeeld ongecacheerd polystyreen). Deze materialen bevatten organische oplosmiddelen die het PVC aantasten.

Voordeel: hogere opbrengt met zonnepanelen

Monteer je zonnepanelen op een wit dak, dan profiteer je in veel gevallen van een hogere energieopbrengst. Een gedeelte van het gereflecteerde licht wordt opgenomen door de panelen en door de lagere temperatuur van het dak worden de panelen beter gekoeld, waardoor ze beter presteren. Hoeveel extra rendement je precies behaalt met witte folie is afhankelijk van: het type zonnepaneel, de oriëntatie van de panelen, het soort PVC en de leeftijd van de dakbedekking.

Merken en fabrikanten

PVC dakbedekking prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor het plaatsen van PVC dakbedekking. De prijzen zijn per m², inclusief btw en montage.

Soort dakbedekking Prijs per m² Levensduur Offerte
PVC € 55 – 65 25 - 35 jaar (of langer) Offerte

PVC dak renoveren

Is je huidige PVC dak aan renovatie toe of heb je last van een lekkage? Wacht dan niet te lang met de herstelwerken. Hoe langer je wacht, des te groter de kans op vochtschade aan het dak. Regel het nu direct en bespaar jezelf hoge kosten.

Bespaar op uw dakwerken

Uw dak met PVC membraan renoveren of PVC membraan vernieuwen door een dakdekker of dakwerker? Vergelijk hier 4 dakwerken prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte